Moestuinieren voor gevorderden

De eerste jaren in de moestuin liggen al achter je. Misschien zit de vriezer vol courgette, waarvan 10 planten uiteindelijk toch wel heel veel bleek, of kon je jouw broccoli eerder gebruiken voor een bloemenboeket dan een maaltijd door te laat te oogsten? Of misschien ging alles wel gewoon heel goed? Hoe dan ook, er is vast wel iets wat je kan bijleren over moestuinieren!

Moestuinieren in maart

Zoals je waarschijnlijk al weet, is maart de ideale maand om het nieuwe moestuinseizoen op te starten! Tussen de maartse buien en winterse vorstdagen door, komt hier en daar de zon al spieken. Waar beginnende moestuiniers nog even binnen wachten, trek jij de laarzen aan naar de moestuin! Misschien staan er nog boerenkolen, spruitjes of winterprei te wachten op jou om geoogst te worden?

Buiten zaaide je ook al reeds tuinbonen, zomerprei of verschillende koolsoorten. En op de vensterbank liggen de plantaardappelen volop te kiemen om volgende maand geplant te worden. En als binnen je groene vingers verder kriebelen, dan zoek je gewoon in alle zakjes zaden naar de lekkerste aubergines en pepers om voor te zaaien.

Een koude kas gebruiken

Maak je hiervoor nog geen gebruik van een koude kas of bak? Dan is dit echt een aanrader voor jouw moestuin! Hieronder warmt de grond net iets sneller op, wat jou dus een voorsprong geeft dit nieuwe tuinseizoen. Daarnaast biedt het natuurlijk ook bescherming tegen die eerder beschreven maartse buien.

Flowerpower in de moestuin

Na enkele jaren in de moestuin weet je ook dat bloemen een onmisbaar element zijn. Niet enkel kunnen sommige bloemen ongewenste gasten op een natuurlijke manier verjagen (Tagetes), de frêle bloempjes lokken ook een hele resem nuttige insecten. Of wat dacht je van verschillende eetbare bloemen? Zo worden jouw gerechten recht uit de moestuin in een handomdraai restaurantkwaliteit!

Goede en slechte buren in combinatieteelt

Wist je ook al dat net zoals mensen, sommige groenten ook goede of eerder slechte buren zijn van elkaar? Goede buren versterken elkaar in hun groei, denk hierbij bijvoorbeeld aan ajuin en wortels. Beide helpen de respectievelijke wortel- en uienvlieg te weren door hun geur. Maar natuurlijk bestaan er ook slechte buren, zoals bijvoorbeeld aardbeien en koolsoorten, aangezien aardbeien witte koolvliegjes aantrekken die schadelijk zijn voor jouw koolplantjes.

Wanneer je dus deze maand je moestuinplan maakt voor het komende seizoen, hou je best rekening met deze goede en minder goede maatjes: het maakt een wereld van verschil!

Ontdek alles over combinatieteelt

Wisselteelt in de moestuin

En als je dan toch bezig bent met je moestuinplan, kan je meteen ook rekening houden met wisselteelt! Bij wisselteelt zorgen we ervoor dat er geen bodemmoeheid optreedt door het roteren van peul-, blad-, vrucht-, kool- en wortelgewassen. Daarnaast verminder je zo ook de kans op plagen, ziekten of een kleinere opbrengst. Het beste is als iedere groep gewassen maar ééns in de vier jaar op een perceel geplant wordt.

Een geslaagd moestuinseizoen met Floralux

Ben je na het lezen van dit artikel helemaal overtuigd om dit jaar jouw moestuin naar een hoger niveau te tillen? We helpen je graag met ons uitgebreid aanbod groenten- en bloemenzaden, plantjes en tuinmateriaal. Tot binnenkort!

  • Op zoek naar een tuinserre?

    Neem een kijkje in het ruime assortiment serres en tuinbenodigdheden van onze online partner tuinadvies.be.

    Ga naar de webshop

  •  

     

     

     

Benieuwd naar onze activiteiten, aanbiedingen en inspirerende tips?

Volg ons via social media