Hoe verzorg ik een bonsai?

Bonsai is een oude en verfijnde kunstvorm gericht op het kweken van miniatuurbomen in potten. Maar niks houdt je tegen om als beginner deze fascinerende hobby uit te proberen. 

Kies een goede standplaats

Bonsais voor binnen staan bij voorkeur op een standplaats met veel licht. In de zomer is het echter af te raden om ze veel in direct zonlicht te plaatsen. Vermijd ook een standplaats met veel wind.

Geef een voldoende hoeveelheid water

Net zoals dat voor andere planten geldt, geef je aan bonsais enkel water wanneer dat nodig is. In de praktijk komt dat meestal neer op 1 keer per dag, ofwel ’s morgens of ’s avonds. Tijdens de zomermaanden kan dit tot 2 keer oplopen op warme dagen.

Zorg voor extra voedingsstoffen

Na verloop van tijd raken de voedingsstoffen in de potgrond op. Bonsais waarderen af en toe wat extra voedingsstoffen. Het is daarom aangeraden om tijdens de groeiperiode, vanaf april tot en met september, meststof toe te dienen. Dit zorgt voor een rustige, gezonde groei en een sterke, compacte plant.

Snoei regelmatig bij

Een bonsai mag het hele jaar door bijgesnoeid worden. Dit kan vooral in het voorjaar nodig zijn. Snoei lange uitlopers bij en probeer telkens naar de originele vorm terug te snoeien. Snoei de bonsai met een schaar die hiervoor aangepast is. Informeer je bij Floralux voor meer tips over het snoeien van bonsais.

Weetjes

  • Omdat bonsais in kleine potten worden geplant, is het belangrijk de boom regelmatig te verpotten. In de regel moet er eenmaal per twee jaar worden verpot in het vroege voorjaar. Controleer het wortelstelsel van de boom echter om te bepalen of het verpotten ook echt nodig is. Wanneer de wortels rond de kluit groeien, betekent dit dat er geen ruimte meer is in de pot. Gebruik bij het verpotten potgrond met extra lava voor een goede drainage en gezonde wortels.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven