Tips om langer te genieten van jouw boeket

Snijbloemen in huis zorgen voor kleur én geur in huis. Het is een prachtige eyecatcher op tafel en brengt meteen sfeer op ieder moment van het jaar. Wij geven je alvast enkele tips om zo lang mogelijk te genieten van jouw boeket. 

Hou rekening met het weer bij jouw aankoop

Bloemen zijn gevoelig voor regendruppels, het is beter je boeket naar beneden te houden als je buitenkomt bij regenweer. Bloemen houden niet van grote temperatuurverschillen. Probeer ze niet lang in de vrieskou te houden. Hou ze bij warm weer niet te lang in de wagen en leg ze niet aan het raam. Laat de bloemen geen uur zonder water.

De stengels mogen wat korter

Zorg er steeds voor dat je de stengels inkort, ook als de bloemist dit al gedaan heeft. De poriën zitten namelijk snel weer dicht als de bloemen eenmaal uit het water zijn. Snij ze dus een grote centimeter schuin aan en zet de bloem meteen in het water. Zo kan de bloem zich opnieuw gemakkelijk volzuigen met water.

Snij je de stengel recht af, dan kan het drinken bemoeilijkt worden als de stengel de bodem raakt. Gebruik ook steeds een mesje zonder tanden om een mooie scherpe snee te maken zonder de stengel te beschadigen.

De vaas

Zorg dat die proper is

Gebruik een propere vaas zonder resten van zeep of vuilresten van je vorige boeket. Eventuele bacteriën van een vorig boeket kunnen nadelig zijn voor je nieuw boeket. Was de vaas daarom bij elk boeket met wat javel, zo is hij zeker proper.

Kies bij voorkeur voor een glazen vaas. Die hebben een glad oppervlak waar bacteriën zich moeilijker aan kunnen vasthechten. Stem de vaas tenslotte af op de vorm van je boeket: een brede ruiker in een brede bloemenvaas, hoge smalle bloemen in een hoge smalle vaas.

Het water

Zet je boeket zo snel mogelijk in vers lauw water en kies bij voorkeur voor leidingwater dan voor regenwater. Kraantjeswater heeft ook als voordeel dat het niet te warm of te koud is.

Plaats het boeket tot aan het bindpunt in het water en verwijder alle bladeren onder de waterlijn, net als alle bladeren die met het water in aanraking komen. Regelmatig verversen of bijvullen van vers water is aangeraden, zeker als het warm is krijg je sneller aanslag op je water.

Onderhoudzakjes

Als je een zakje meekrijgt lees dan goed de verpakking van het zakje. Afhankelijk van de hoeveelheid water moet je de dosis van het zakje dat je geeft aanpassen. Dit zakje is bloemenvoedsel dat dient om de houdbaarheid van de bloemen te verlengen. Het is een soort bacteriedodend middel (een mengsel van verschillende zouten en suikers die een rol spelen in de voeding van de bloemen).

Heb je dit niet voorhanden dan kun je een eetlepel Sprite mengen met een druppel bleekmiddel. Sprite geeft de bloemen energie, terwijl het bleekmiddel de bacteriën doodt. Haal rottende bloemen uit het boeket.

Waar zet je je bloemen best?

  • De bloemen staan graag in het licht maar vermijd direct zonlicht alsook warmte, tocht, vrieskou en sigarettenrook.
  • Bloemen houden van een constante kamertemperatuur, het is dus geen goed idee je boeket te plaatsen op een zongerichte vensterbank, bij een verwarming of dicht bij open ramen of deuren.
  • Plaats ze ook niet vlak bij een rijpe fruitschaal, de ethyleen dat door je fruit uitgestoten wordt, verkort de levensduur van de bloemen.
  • Een orchidee: geniet langer van geur en kleur in huis

    Geniet je van geur en kleur in huis maar vind je het jammer dat snijbloemen al na enkele dagen verwelken? Dan is een orchidee misschien iets voor jou? 

    Ontdek er hier meer over





Benieuwd naar onze activiteiten, aanbiedingen en inspirerende tips?

Volg ons via social media