Phalaenopis

De Phaleanopsis of vlinderorchidee is niet zomaar een populaire kamerplant. Ze geeft meerdere bloemtakken per jaar, bloeit tot 3 maanden lang bij goede verzorging en dan is die verzorging niet eens moeilijk of veeleisend.

Verzorging

  • De Phaleanopsis staat graag in de zon, maar niet in volle zon.
    - Worden haar bladeren geel? Dan krijgt ze te veel zon.
    - Te donkere bladeren of bloemknoppen die uitvallen wijst dan weer op te weinig zon.
  • Daarnaast is het een perfecte plant voor koukleumen. Als je haar gezond wil houden, kies je voor een minimumtemperatuur van 15 graden.
  • Water geven is bij deze plant eerder een zwempartijtje. De ideale manier is namelijk een emmer te vullen met water, het orchidee een halve minuut onder te dompelen en vervolgens laten uitlekken zodat het overtollig water weg kan. Dit moet je slechts 1 keer om de 7 à 9 dagen doen, wanneer de grond bijna droog is. Dit kan je gemakkelijk controleren met een satéprikker.
  • Is een bloem uitgebloeid? Begin dan onderaan te tellen en snijd dan de stengel een cm boven het derde oog (verdikking in de stengel) af. Hier zal dan een nieuwe bloem groeien.

Wist je dat…

… je je geen zorgen moet maken als je vlinderorchidee luchtwortels krijgt? Dat betekent net dat je hem goed verzorgt. Laat ze dus gewoon groeien en probeer ze niet in de grond te steken. Dan loop je het risico dat je ze beschadigt.

Cactussen en succulenten

Eigenlijk is een cactus ook een succulent en moeten we het dus niet hebben over cactussen en succulenten, maar enkel over succulenten. Dat gezegd zijnde, niet elke succulent is een cactus. Denk maar aan het Yucca-plantje en de Aloë vera plant. Heb je echt geen groene vingers? Dan zijn dit de ideale planten voor jou. Ze zijn het namelijk gewoon om in moeilijke omstandigheden te overleven. Toch slagen we er vaak in om deze gemakkelijke planten te laten sterven.

Verzorging

  • Geef 1 keer per maand een scheut water. In de winter mag je zelfs enkele maanden geen water geven.
    -Hef voor je water geeft steeds de plant met wortelkluit uit de pot zodat je zeker weet dat de grond helemaal opgedroogd is en je nieuw water mag geven.
    -Een andere oplossing is om je plant even met zijn binnenpot in een bodempje water te zetten zodat hij zelf kan drinken wat hij nodig heeft.
  • Zorg dat ze veel indirect zonlicht krijgen.

Dat is het. Verder hoef je niets te doen. We weten dat je je best wilt doen, maar bewonder je plant vanop een veilig afstandje zodat je hem zeker niet onnodig te veel gaat verzorgen.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven