Hoe verzorg ik vogels in de winter?

Buiten wordt het een stuk kouder, en de vogels in jouw tuin krijgen het moeilijker om aan voedsel te geraken. Daarom helpen we ze best een handje de komende weken en maanden. 

Variatie in het voedselaanbod lokt meer vogels naar jouw tuin

Plant bomen en struiken die zaden of vruchten dragen (zoals vlier, meidoorn, hulst, lijsterbes appelboom, zonnebloem), deze bieden de vogels enorm lekker voedsel. Ook vetbollen met insecten of zaden zijn een rijke bron van energie. Voederbuizen en pindasilo’s zijn niet alleen lekkernijen voor de vogels, maar zorgen er ook voor dat ze niet meteen kunnen wegvliegen, zodat u wat langer tijd hebt om ze te bewonderen.

 

Zet een vogelbad in de tuin

Met een vogelbad kunnen de vogels hun dorst lessen. Zorg voor een schotel met lauw water, zonder suiker of zout.

Plaats een voedertafel voor de vogels in de buurt van bomen en struiken

Kies voor een overdekte voedertafel om het voer te beschermen tegen de regen. De voedertafel moet openstaande randen hebben. Hang de tafel aan een boom of struik, of plaats ze op een staander met een hoogte van ongeveer anderhalve meter. Ook op een balkon is er plaats voor een vogelzaadbakje, vetbollen of een voederplank.

Geef de vogels voedsel vanaf november

Vanaf november kunnen vogels extra voedsel gebruiken. Geef hen elke dag voedsel op een vast tijdstip, bij voorkeur ’s morgens. Zo zullen de vogels trouw hun voedsel blijven komen zoeken in jouw tuin. Geef vanaf begin maart geleidelijk minder eten aan de vogels en hou er helemaal mee op vanaf april. Daarna worden de insecten terug actief en zullen de vogels zich hiermee voeden.

Zorg ervoor dat vogels beschutting vinden in de tuin

Vogels zoeken in jouw tuin niet enkel naar voedsel maar ook naar een veilige plek om te rusten en te schuilen voor belagers. Zorg daarom dat er voldoende bomen en struiken in de tuin staan. Overdekte voederhuisjes geven ook beschutting. Huiskatten zijn geduchte roofdieren. Ze kunnen de vogels in jouw tuin ernstig bedreigen. Als je een kat hebt, bind ze een belletje aan of zorg ervoor dat voederhuisjes op een plaats staan waar ze niet bij kan.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven