Hoe verzorg ik vogels in de winter?

De dagen worden korter en buiten wordt het een stuk kouder. De vogels in jouw tuin zullen het de komende tijd moeilijker krijgen om aan voedsel te geraken. Daarom helpen we ze best een handje.

Variatie in het voedselaanbod lokt meer vogels naar jouw tuin

Kies voor een eetfesttijntuin

Eén van de leukste manieren voor mens en dier zijn bessenbuffetten. Plant bomen en struiken die zaden of vruchten dragen (zoals vlier, meidoorn, hulst, lijsterbes appelboom, zonnebloem), deze bieden de vogels enorm lekker voedsel. Vaak zitten deze bessen ook vol antixodanten: een belangrijk deel van hun dieet, zeker tijdens de koude wintermaanden.

Een extra voordeel van deze bomen en struiken is dat ze zorgen voor beschutting. De vogels hebben hier een rustig plekje om uit te rusten en te schuilen voor belagers zoals bijvoorbeeld huiskatten.

 

Plaats voederplaatsen op verschillende plaatsen in de tuin

Om een zo’n uitgebreid mogelijk aantal vogels aan te trekken kan je ervoor kiezen om voeder op verschillende plaatsen en manieren aan te bieden. Kies bijvoorbeeld voor een overdekte voedertafel om het voer te beschermen tegen de regen. Hang de tafel aan een boom of struik, of plaats ze op een staander met een hoogte van ongeveer anderhalve meter.

Naast voedertafels kan je ook vetbollen aanbieden. Vetbollen zijn een rijke bron van energie, zeker met insecten of meelwormen die de vogels de nodige proteïnen geven. Ook voederbuizen met zonnebloempitten en pindasilo’s zijn echte lekkernijen voor de vogels.

Zet een vogelbad in de tuin

Met een vogelbad kunnen de vogels hun dorst lessen. Zorg voor een ondiepe schotel met lauw water, zonder suiker of zout.

Geef de vogels voedsel vanaf het najaar

Vanaf het najaar kunnen vogels extra voedsel gebruiken om hun vetreserves aan te sterken voor de winter. Geef hen elke dag voedsel op een vast tijdstip, bijvoorbeeld ’s morgens zodat ze op krachten kunnen komen na een koude nacht of in de namiddag zodat ze met een vol buikje de nacht in gaan. Zo zullen de vogels trouw hun voedsel blijven komen zoeken in jouw tuin.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven