Waarom je wél planten in je slaapkamer moet zetten

Je hebt misschien al eens gehoord of zelf gezegd dat planten in de slaapkamer plaatsen een slecht idee is. Ze hebben namelijk licht nodig om aan fotosynthese te kunnen doen en aangezien het ’s nachts donker is, nemen ze geen CO2, maar zuurstof op. Daar heb je gelijk in, maar wist je ook dat NASA dit al sinds 1989 genuanceerd heeft? Die hoeveelheid zuurstof is namelijk zo verwaarloosbaar dat planten in je slaapkamer vooral voordelen hebben.

Kamerplanten in de slaapkamer

Voordeel 1: van CO2 naar 02

Eerst even wat simpele wiskunde: de gemiddelde slaapkamer heeft 5000 liter zuurstof, een gemiddelde volwassene verbruikt op een gemiddelde nacht 190 liter, een plantje 50 milliliter*. Verwaarloosbaar dus en overdag maken ze het ook nog eens ruimschoots goed. Alle CO2 die jij ’s nachts in je slaapkamer verspreidde, wordt overdag door je plantjes opgenomen en omgezet in zuurstof.

Dat brengt heel wat voordelen met zich mee voor de kwaliteit van je slaap. Hoe meer zuurstof, hoe minder moe en slaperig jij ’s morgens wakker wordt. Daarnaast helpt het tegen slapeloosheid en zorgt het voor een diepere, betere slaap.

*De sanseveria is een uitzondering op deze regel, de plant zet ’s nachts namelijk meer CO2 om in zuurstof dan overdag, zelfs zonder zonlicht!

Voordeel 2: bye bye neusspray, hallo kamerplant!

Door de verwarming in de slaapkamer kan de lucht er, vooral in de winter, droog worden. Een hogere luchtvochtigheid daarentegen is gezonder voor je luchtwegen. De kans op luchtweginfecties en -irritaties is dan veel kleiner. Ook in de slaapkamer is groen dus gezond.  Als we moeten kiezen tussen een kamerplant of neusspray en hoestsiroop is de keuze snel gemaakt!

Slaapkamer met kamerplanten

Voordeel 3: stofzuigers voor de lucht

Planten hebben een luchtzuiverende functie. Je merkt het vaak misschien niet, maar de producten die je in huis gebruikt om schoon te maken, maar ook verf, parfums,…. geven schadelijke stoffen vrij die je lucht vervuilen. De oplossing? Ventileren en planten in huis halen!

Voordeel 4: wegdromen tussen het groen

Simpelweg door te bestaan, stralen planten rust uit. Dat rustgevende effect werkt ontspannend en verlaagt stress en bloeddruk, waardoor je vlotter in slaap valt en beter slaapt. Bij planten met een ontspannende geur is dit effect sterker. Let wel op, een plant met een sterke geur kan een omgekeerd effect hebben en zorgen voor irritaties van de luchtwegen.

 • Kortom, slaapkamerplanten zijn net heel gezond.

  Nu we dat misverstand de wereld uitgeholpen hebben, zien we jou in onze winkel voor wat nieuwe kamerplanten?

  Ontdek al enkele toppers

 •  

   

   

   

Benieuwd naar onze activiteiten, aanbiedingen en inspirerende tips?

Volg ons via social media