Een Tillandsia verzorgen
De Tillandsia, ook wel gekend als het luchtplantje of air plant, is een uniek plantje om in huis te hebben. Je zet ze namelijk niet in potgrond, maar hoe verzorg je ze dan wel?
Wat is een Tillandsia?
Je vindt de Tillandsia als kamerplant vaak terug in een glazen bol, op stenen of een stukje hout. Het is dan ook een epifyt. Dat betekent dat hij groeit op andere planten, bomen of rotsen, maar niet parasiteert. Hij kan zichzelf van voedingsstoffen en vocht voorzien dankzij de cellen op zijn bladeren en heeft daar geen aarde voor nodig. Hij heeft dan ook weinig tot geen wortelen. Maar dat wil niet zeggen dat je je luchtplantje niet moet verzorgen.
Een Tillandsia verzorgen
Je moet ze nog steeds water geven, enkel het water dat ze uit de lucht halen is niet voldoende. Ze leven normaal gezien namelijk in een omgeving waar ze regelmatig een regenwaterbad krijgen. Bij jou thuis kan je dit evenaren door ze 1 à 2 keer per week te besproeien met een plantenspuit, liefst met regenwater en in de warme zomer mag je dat 3 à 4 keer per week doen, of door ze in een badje met lauw water onder te dompelen. Ze doen het ook goed in badkamers omdat de luchtvochtigheid daar hoger is. Dan moet je minder water geven. Laat na het water geven je luchtplantje(s) omgedraaid drogen zodat er geen water op de bladeren blijft staan en je plant niet rot. Weet je niet of ze water nodig hebben? Als de blaadjes veel opkrullen, hebben ze een sproeibeurt of dompelbadje nodig.
Het is een traag groeiende plant, die dus ook weinig tot geen meststoffen nodig heeft. Om de gezondheid van je airplant te bevorderen kan je wel om de 3 maanden ongeveer besproeien met speciale voedingsspray voor Tillandsia.
Ze staan of liggen graag op een plekje met veel beweging in de lucht, maar houden niet van tocht of koude. De standplaats van de Tillandsia is afhankelijk van de kleur, maar als algemene regel geldt dat je ze niet in volle zon mag zetten. De hoeveelheid zon die je luchtplantje nodig heeft, is verder afhankelijk van de soort.
Soorten Tillandsia
Er zijn dan ook meer dan 600 soorten Tillandsia. De kleuren kunnen variëren van verschillende groentinten tot rood en grijs. De grijze soorten mag je wel in volle zon zetten, omdat die in de natuur in woestijnen voorkomen. Ze hebben daarom ook minder water nodig dan de groene soorten.
Luchtplantjes met donkere bladeren kunnen minder goed tegen veel zonlicht dan soorten met lichte blaadjes. De soorten met lichte blaadjes, zoals de grijze, hebben meer zon nodig.
Als je ze goed verzorgt kunnen sommige soorten 1 keer in hun leven een bloemetje krijgen. Wil je een poging wagen om een Tillandsia te laten bloeien? Je kan deze unieke plant kopen in België bij Floralux.