Egels aantrekken in de tuin

Wat leuker dan het gescharrel van een egelfamilie onder je struik? Egels zorgen niet enkel voor heel wat leven in de tuin, maar helpen je ook de (soms vervelende) insecten- en slakkenpopulatie onder controle te houden. Wij geven je alvast enkele tips om deze kleine helpers aan te trekken in jouw tuin.

Maak een open tuin

In eerste instantie moet je natuurlijk zorgen dat de egel in jouw tuin kan komen. Denk hierbij aan een egelpoortje in je afsluiting of een tunnel onder de afsluiting. Als je nog geen afsluiting hebt, kies dan misschien voor een haag: egels kunnen gemakkelijk je tuin in én vinden nog eens de nodige beschutting.

In het najaar en de winter

Om hen helemaal welkom te laten voelen, kan je ze een heerlijke maaltijd aanbieden. Egels eten graag spinnen, slakken, regenwormen, vlinders, muggen, kevers, rupsen en duizendpoten. Die hoef je gelukkig niet zelf aan te bieden, maar je kan er wel voor zorgen dat er wat plantmateriaal blijft liggen waar insecten in kunnen voorkomen. Maar ook een egelvoedermix, fruit of een rauw eitje zullen ze niet afslaan. Vergeet niet een schaaltje drinkwater toe te voegen aan deze maaltijd.

Biedt deze heerlijkheden aan op een plaats waar er geen andere (roof)dieren aan kunnen. Denk bijvoorbeeld aan een egelhuisje met een lange smalle ingang of in verschillende compartimenten. Dit huisje kunnen ze later dan gebruiken om hun winterslaap in te houden. Zorg dat het goed geïsoleerd is en bied een dikke laag bladeren en droog plantenmateriaal aan om een warm nestje te maken. 

In het voorjaar

Zie je in het voorjaar hun snoetjes weer verschijnen? Bied ze dan ook terug wat lekkers aan. Ze moeten nu aansterken en terug aan lichaamsgewicht winnen na hun lange winterslaap om klaar te zijn voor de paartijd die er binnenkort aankomt! De kans is groot dat ze het egelhuisje ook de rest van het jaar zullen gebruiken als dagverblijf om in te slapen, om te schuilen voor slecht weer of om hun jongen in groot te brengen. Op zoek waar je nu precies zo’n egelhuisje of voedermix kan vinden? Bij Floralux natuurlijk!

 • Vogels in de tuin?

  De dagen worden korter en buiten wordt het een stuk kouder. De vogels in jouw tuin zullen het de komende tijd moeilijker krijgen om aan voedsel te geraken. Daarom helpen we ze best een handje.

  Ontdek hoe

 •  

   

   

   

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven