Moeiteloze populaire kamerplanten
Moeiteloze kamerplanten? Ja, echt. De Sanseveria, Anthurium, Zamioculcas en Kalanchoë zijn perfect voor wie allesbehalve groene vingers heeft.
De sierlijke Sanseveria
De Sanseveria of vrouwentong was enorm geliefd in de jaren ’70, maar alles komt terug, retro is in en dus ook de populariteit van de Sanseveria. Vrouwentongen zijn perfect voor mensen zonder groene vingers of voor wie graag een plant in huis heeft die weinig aandacht vraagt.
Wist je dat: de Sanseveria in 1794 vernoemd is naar Italiaanse prins en wetenschapper Raimondo di Sangro? Hij was prins van San Severo, waar je nog steeds de Sansevero-kapel kan bezoeken, ingericht door zijne prinselijke hoogheid. Daarnaast vond hij gekleurd vuurwerk uit. Je moet er dus iets voor doen als je wilt dat een plant naar jou vernoemd wordt.
Verzorging
- De Sanseveria kan zowel in zon als in schaduw staan.
- Als de bladeren bleker worden van kleur, is dit omdat ze op een zonnige plek staan. Dit kan geen kwaad voor de gezondheid van de plant. Als je het minder mooi vindt, kan je hem altijd verplaatsen.
- Je zal eerder merken dat je te veel water gaf dan te weinig. Je hoeft slechts om de paar weken water te geven en bij twijfel geef je liefst niets.
- Vallen de bladeren om? Dan heb je te veel water gegeven. We zeiden het al, je merkt eerder dat ze te veel water kregen.
Anthurium
De Anthurium of flamingoplant is populair vanwege verschillende redenen. Eerst en vooral is hij gemakkelijk in leven te houden (dus opnieuw een gemakkelijke kantoorplant), ten tweede is hij een van de weinige kamerplanten die bloemen krijgt en ten derde krijgt hij die bloemen het hele jaar door.
Wist je dat: de bloemen 3 maanden bloeien en elke nieuw blad een nieuwe bloem krijgt?
Verzorging
- Houd de grond licht vochtig. In de wintermaanden is de Anthurium nog gemakkelijker, want dan mag je de grond soms lichtjes laten uitdrogen.
- Krijgt je Anthurium bruine vlekken en een gele rand rond het blad. Verpot hem dan in droge grond om wortelrot tegen te gaan en geef (nog) minder water.
- Besproeiren met water moet niet, maar het is een tropische plant dus apprecieert hij het wel. Hij bedankt je dan ook waarschijnlijk met meer nieuwe bloemen. De bloemen kunnen verschillende kleuren hebben zoals rood, wit en roze, maar bruin, paars of groen kan zeker ook. Altijd leuk om ze allemaal te verzamelen.
- De Anthurium houdt wel van zon, maar zet hem niet in volle zon. Als de bladeren geel worden, weet je dat hij op een te zonnige plek staat.
- Komt de bloem uit, maar blijft hij groen? Zet je plant dan op een zonnigere plaats.
- Geef enkel in de lente en zomer om de 6 à 8 weken plantenvoeding.
Zamioculcas
Als we denken aan gemakkelijke planten staat de Zamioculcas zonder twijfel op nr 1. Hij bewaart namelijk een vochtvoorraadje in zijn bladeren en stam, waardoor je er eigenlijk heel weinig werk aan hebt. Maar dat wil niet zeggen dat hij geen verzorging nodig heeft.
Wist je dat: de Zamioculcas heeft niet alleen de bijnaam emerald palm, maar krijgt ook weleens de hippe naam ZZ-plant.
Verzorging
- Water geven is dus gemakkelijk. Je geeft een beetje water, niet te veel zodat het niet onderin de pot blijft staan, en wacht dan af. In de zomer en lente laat je de grond een week droog staan, in de winter 2 tot 4. Test de eerste keer even of de grond na een week nog nat is. Als dit zo is, geef je iets minder water. Je geeft liever te weinig water dan te veel bij deze plant. Anders loop je het risico op wortelrot. Dit zie je aan de onderste bladeren die geel beginnen te worden.
- Zet hem op een veilige afstand van een raam. Bij te veel zon zal hij heel snel groeien, met het risico dat de Zamioculcas bezwijkt onder zijn gewicht. Hij groeit ook naar de zon, dus draai hem regelmatig om een volle plant te verkrijgen.
- Belangrijk is om hem zeker elke 2 jaar te verpotten. De stevige wortels zouden zich anders kunnen vastzetten in de pot of de pot letterlijk uit zijn voegen laten barsten.
Kalanchoë
Een bloeiende plant waar je bijna niets voor moet doen. Zo omschrijven wij de Kalanchoë. Het zijn namelijk vetplanten en die hebben amper water nodig.
Wist je dat: de Kalanchoë een korte-dag-plant is, wat wilt zeggen dat hij pas bloemen krijgt als de dag korter is dan de nacht. Ideaal dus voor wie wat kleur in de donkere maanden wilt.
Verzorging
- Je zet hem in de zon of in de schaduw. Waar je wilt eigenlijk. Bij veel zon krijgen de blaadjes een rode gloed. Als je dat mooi vindt, kies je dus een zonnig plekje.
- Geef niet te veel water en laat de grond steeds uitdrogen voor je opnieuw water geeft. De grond zou een paar dagen nadien niet meer heel nat mogen zijn, maar een dag later ook niet droog.
- Is een bloem uitgebloeid? Wacht dan even af, de Kalanchoë zorgt er wel snel voor dat er een nieuwe bloem verschijnt. Je hoeft zelf dus niet te doen.