Hoe plant ik een fruitboom?
Fruit uit eigen tuin! Eenvoudig, leuk en gezond. Ontdek ons ruime assortiment aan fruitbomen alsook fruitsoorten die in pot kunnen gekweekt worden. In de lente kun je genieten van hun prachtig kleurende bloesems en in de nazomer van de kleurrijke vruchten.
Houd rekening met je tuin en bepaal welke fruitboom je wilt.
Bij de keuze voor een fruitboom zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden.
De grootte van je tuin
- Voor kleine tuinen zijn laagstammen of leibomen (fruit tegen een muur geleid) ideaal. Halfstammen kan je gemakkelijk in een grasperk planten of aan de rand van een border of moestuin. Op een groter stuk grond of in een weide kan je hoogstammen planten.
De vochtigheid van de grond
- De meeste fruitbomen groeien moeilijk in te vochtige grond. Plant daarom niet op een moment waarop het dagenlang geregend heeft of lange tijd gaat regenen.
Ga je de boom op een zonnige of een beschutte plek planten?
- Dit verschilt van boom tot boom. Laat je hierover adviseren bij Floralux. Tip voor de zoetebekken: bomen die graag op een zonnige plek staan, geven zoeter fruit als ze meer zon krijgen.
Nu je deze 3 basisvragen beantwoord hebt, weet je waar je op moet letten als je je fruitboom gaat kiezen. Daarna is het tijd voor het leukere werk. Welk fruit vind jij het lekkerste? Grote vruchten zoals appels en peren of toch liever kleinfruit zoals frambozen en bessen? Beide kan misschien ook? Informeer je tenslotte bij een van onze medewerkers over de bestuiving en pluktijd van je fruitbomen.
Tip: wil je veel vogels naar je tuin lokken? Kies dan voor kleinfruit. Daarmee lok je meer vogels dan met fruitbomen.
Plant fruitbomen in het najaar
Je kan fruitbomen planten vanaf oktober tot maart, gedurende deze tijd hebben de planten geen bladeren, en zijn ze zogezegd ‘in rust’. Het is beter om te planten wanneer het niet vriest. Daarom is november de maand bij uitstek om fruitbomen te planten.
Tijd om te planten
- Snoei de fruitboom net voor of net na het planten. Kort ze 1/3 in om de hergroei te garanderen en snijd altijd schuin af, net boven een knop die naar buiten toe wijst. Dit kan je zelf doen net na het planten, maar wie hier liever hulp bij krijgt, kan steeds terecht bij onze medewerkers. Zij doen dit met plezier voor jou bij aankoop.
- Maak een kuil die voldoende diep en breed is, maar ook niet te diep. Wanneer een fruitboom te diep geplant wordt, maakt hij te veel wortels. Daardoor gaat hij te sterk groeien en zal hij minder fruit produceren. Als algemene regel kunnen we stellen dat de hoogste wortel 5 cm onder de grond moet steken.
- Zorg voor een steunpaal. Steek de steunpaal in de kuil vooraleer je de boom plant en de kuil terug opvult. Wanneer je de steunpaal tegelijk met de boom plant, geraken de wortels niet beschadigd. Zorg ervoor dat de steunpaal aan de westzijde van de boom staat. De steunpaal mag tot net onder de kruin komen.
- Plaats de fruitboom in de kuil en vul deze terug op. Meng de uitgegraven aarde met bodemverbeteraar. Daarna plaats je de plant in de kuil en vul je deze terug op met de verbeterde aarde. Tenslotte maak je de boom vast met een rubberen boombinder in een 8-vorm.
- Geef water indien nodig. Als de grond al vochtig is, is dit niet nodig, maar bij drogere periodes is het aangeraden om na het planten water te geven.
Weetjes
- Indien je meerdere fruitbomen gaat planten, dien je rekening te houden met de plantenafstand. Informeer hiernaar bij Floralux.
- Kies dan ook voor verschillende rassen. Zo verlaag je de kans op infectieziektes bij al je bomen.
- In het vroege voorjaar kan je extra voedingsstoffen toedienen.
-
Kweek jouw eigen aardbeien
Aardbeien zijn heerlijk en gemakkelijk te kweken.
-
Een snoephaag?
Een snoephaag is vrij letterlijk een haag om van te snoepen. Ze bestaat namelijk uit allemaal lekkere fruitstruiken.