Hoe plant ik aardbeien?

Aardbeien zijn heerlijk tijdens een warme voorjaarsdag. Zeker als je ze zelf geplant hebt en zag groeien. Recht van de plant proeven: smakelijk! 

Bepaal de gewenste soort aardbei

Je kan aardbeien zaaien of planten. Met planten sla je enkele stappen van het kiemproces over en win je behoorlijk wat tijd.

Bij aardbeien wordt een onderscheid gemaakt tussen eenmaaldragende en doordragende rassen. Eenmaaldragende rassen geven één keer per jaar oogst terwijl je bij doordragende rassen meerdere keren per jaar kan oogsten.

Kies het goede moment en de juiste plaats om te planten

Aardbeienplanten houden van een humusrijke, goed doorlatende grond en staan graag beschut van de wind. Ook rekenen ze op een standplaats met flink wat zon. Eenmaaldragende rassen mogen in maart-april (oogst in juli van hetzelfde jaar) of juli-augustus (oogst in juli van het volgende jaar) geplant worden. Doordragende rassen kunnen in het vroege voorjaar (oogst vanaf juli van hetzelfde jaar) of in september (oogst vanaf juli van het volgende jaar) geplant worden.

Hou voldoende afstand tussen de planten

Hou ongeveer 35 cm aan tussen de planten en ongeveer 65 cm tussen de verschillende rijen. Bewerk de grond met compost vooraleer je gaat planten. Eventueel kan je de planten reeds onderdompelen in water voordat je ze in de grond plaatst. Maak een voldoende breed plantgat en zorg ervoor dat de plant niet te diep staat. De ideale hoogte is wanneer de kroon van de plant net boven het grondoppervlak komt. Aardbeienplanten houden van water dus maak de grond daarna goed vochtig en geef regelmatig water.

Weetjes

  • Om schade aan de plant te voorkomen, dek je de grond af met stro (tegen rotting) of zwarte plastic folie (tegen nachtvorst).
  • Span indien nodig een net of vliesdoek over de planten om ze te beschermen tegen de vogels.
  • Doordragende aardbeienrassen kunnen ook prima in pot geteeld worden.
  • Wissel de plaats van de aardbeien om de paar jaar af.

Blijf op de hoogte via onze nieuwbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven