Hoe snoei ik een fruitboom?

Het snoeien van een fruitboom kan helpen om een goede oogst te garanderen. 

Snoei de fruitboom jaarlijks voor een sterk takkengestel

Het eerste jaar na het planten mag je de fruitboom reeds snoeien. Hoe beter de boom in zijn jongste jaren begeleid wordt, hoe sterker het takkenskelet zal zijn. Om het tijdstip om te snoeien te bepalen, hou je rekening met de soort fruitboom. Een fruitboom met steenvruchten (bijvoorbeeld pruim of perzik) snoei je best na de oogst, ongeveer in augustus. Voor pitvruchten (zoals appel en peer) wacht je tot het najaar, vanaf november, wanneer het blad gevallen is. Snoei de fruitboom op een droge dag, wanneer het niet vriest.

Gebruik een scherpe snoeischaar

Werk altijd met een scherp geslepen snoeischaar om een gladde snoei te verkrijgen. Snoeiwonden die mooi glad zijn voorkomen het binnendringen van ziektes. Vraag naar het juiste materiaal bij Floralux.

Snoei de gesteltakken voor de helft in

Een fruitboom bestaat uit een centrale harttak, en enkele zijtakken die we gesteltakken noemen. Zorg ervoor dat je de harttak en 3 tot 5 gesteltakken overhoudt. De gesteltakken mogen voor de helft tot maximum 1/3 ingekort worden. Takken die volledig weggenomen mogen worden zijn: zieke of dode takken, takken die te steil naar boven groeien, takken die elkaar kruisen en takken die naar de harttak toegroeien. Zo krijgen de juiste takken meer licht en zullen de vruchten beter en groter worden.

Snoei net boven een knop die naar buiten toe wijst

Tijdens het snoeien moet je de takken inkorten net boven een knop die naar buiten toe wijst. Hierdoor vormen zich nieuwe scheuten. Aan deze scheuten zullen knoppen zitten die in het voorjaar in bloemknoppen veranderen. Als alles goed gaat, zal aan elke bloemknop een vrucht komen.

Weetjes

  • Door de wonden af te dekken met een wondbalsem, bescherm je de boom tegen infecties en ziektes.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven