Hoe plant ik rozen?

Rozen zijn al eeuwenlang populair door hun kleurrijke pracht en weelderige bloeivorm. Hun geuren en kleuren spreken tot de verbeelding. Hier en daar een rozenplant, of een volledige rozentuin? Indrukwekkend wordt het zeker!

Plant rozen in het najaar

Het najaar is de beste periode om rozen te planten, vooral vanaf november. Om een uitbundige bloei te verzekeren, is het nodig om de rozen op een zonnige plaats te zetten. Ook een goed doorlatende grond is belangrijk. Graaf daarom eerst een gat dat groot genoeg is voor de uitgespreide wortels en verwerk in de bodemlaag een bodemverbeteraar voor een goede inworteling.

Kijk de wortels na

Kort indien nodig te lange of gebroken wortels wat in en dompel ze even onder in een emmer water als deze erg droog lijken. De knobbel van de rozen is het meest gevoelig voor vorst en moet daarom minimum 3 cm onder de aarde komen. Vul het plantgat op met potgrond en trap de grond aan. Geef daarna wat water.

Snoei waar nodig

De scheuten van de rozen mogen bij het aanplanten 15 tot 20 cm boven de basis ingekort worden. Snoei altijd tot vlak boven een knop die naar buiten wijst. Voor de eerste voorjaarssnoei wacht u bij voorkeur tot na de vorst, vanaf maart. Verschillende soorten rozen worden op een verschillende manier gesnoeid. Informeer u hierover bij Floralux. Maak er tenslotte een gewoonte van om na het snoeien altijd te bemesten.

Weetjes

  • Rozen worden wel eens de koningin van de bloemen genoemd. Ze bestaan in zoveel varianten dat iedereen er wel eentje naar zijn smaak vindt. Zo hebt u de keuze tussen struikrozen, heesterrozen, klimrozen, stamrozen, bodembedekkende rozen en tenslotte nog botanische rozen. Al deze verschillende rozen vragen heel wat verzorging.
  • Hoe snoei ik struikrozen

    Dankzij de snoeibeurt zullen de rozen weer sterk beginnen groeien en bloeien.

    Ontdek hier meer info

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven