Hoe snoei ik struikrozen?

Om ervoor te zorgen dat jouw struikrozen ieder jaar opnieuw schitteren en kleur brengen in jouw tuin is het nodig om ze op tijd te snoeien. We leggen je graag uit hoe. 

Snoei struikrozen vanaf maart

Struikrozen dienen elk jaar gesnoeid te worden in het voorjaar. Dit gebeurt bij voorkeur vanaf maart, na de strengste vorst. Dankzij de snoeibeurt zullen de rozen weer sterk beginnen groeien. Zorg voor een scherpe snoeischaar en dikke handschoenen om de klus te klaren. Je vindt het nodige materiaal bij Floralux.

Neem kruisende, zieke en dode takken weg

Het doel van snoeien is de plant een gezonde vorm geven zodat ze meer licht en lucht krijgt. Haal eerst alle dode of zieke takken weg en daarna de takken die elkaar kruisen.

Snoei boven een knop die naar buiten gericht is

Snoei telkens net boven een knop of oog dat naar buiten gericht is. Dit zorgt ervoor dat de rozen tot een mooie, open struik uitgroeien. Snoei tot 2 of 3 knoppen terug en knip deze ook schuin af, van de knop naar onder toe.

Geef na de snoei extra voedingsstoffen

Rozen hebben veel voedingsstoffen nodig. Daarom is het aangeraden om de rozen na de voorjaarssnoei extra voeding te geven, bij voorkeur met meststof speciaal voor rozen. 

Weetjes

  • In de zomer neem je de uitgebloeide bloemen weg en in het najaar (vanaf oktober) kan er eventueel nog eens gesnoeid worden.
  • Bij het snoeien is het belangrijk om altijd schuin af te knippen. Zo voorkom je dat er water op de wond blijft staan en kan er geen rotting optreden.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven