De tomatenplaag: wat te doen?

Heb je een eigen moestuin en kijk je er naar uit om deze zomer heerlijke, sappige tomaten te plukken? Verlies de jonge vruchten dan zeker niet uit het oog, want anders kan de tomatenplaag wel eens voor een onaangename verrassing zorgen.

Zieke bladeren van een tomatenplant

Wat is de tomatenplaag?

De tomatenplaag, ook wel aardappelplaag genoemd wordt veroorzaakt door een schimmel ‘Phtophtora infestans’ genaamd. Deze hardnekkige schimmel ontstaat wanneer het vochtig is (door regen of water geven) en warm.

Hoe herken je de tomatenplaag?

De bladeren van jouw tomatenplant zullen bruine vlekken beginnen te vertonen. Daarna verspreiden de vlekken zich over de stengels tot op de vruchten. En deze ziekte verspreidt zich razendsnel! Nadat de vruchten aangetast zijn, is het einde van de plant helaas vaak vlug in zicht.

Hoe voorkom je de tomatenplaag?

Gelukkig vind je bij Floralux de juiste maatregelen en bestrijdingsmiddelen om de ziekte op afstand te houden of binnen de perken te houden als je al aantasting hebt.

Zieke tomaten aan een tomatenplant

De tomatenplaag voorkomen:

  • Waar plant je best je tomaten? Kies voor een plaats waar je de tomaten het beste droog kan houden. In een serre bijvoorbeeld of onder een afdakje. Zorg wel dat er voldoende verluchting is, zodat er geen condens kan ontstaan op de bladeren.
  • Staan je tomatenplanten toch buiten? Voorzie ze dan van bescherming zoals plantenhoezen tijdens perioden met veel regen.
  • Plant je tomaten ook wat verder uit elkaar. Zo krijgt de ziekte minder snel de kans om te verspringen van plant.

Wat kun je nog doen

  • Plant jouw tomaten ook niet te dicht in de buurt van aardappelen, aangezien deze de schimmel ook kunnen doorgeven.
  • Als je water geeft, zorg hierbij dan ook dat de bladeren droog blijven door vlak bij de grond te gieten. Je kan enkele onderste bladeren verwijderen tot aan de eerste trossen om het water geven te vergemakkelijken.
  • Hou je tomatenplanten sterk door ze te voeden met basalt of lavameel iedere paar weken.

De tomatenplaag bestrijden

Wanneer je al enkele aangetaste bladeren ziet, is het hoog tijd om de tomatenplaag te behandelen. Als je de ziekte vroegtijdig opmerkt, kan het al voldoende zijn om snel de aangetaste bladeren te verwijderen. Zo kan de ziekte zich niet verderzetten.

Heb je te veel schade aan je tomatenplanten? Verwijder dan gewoon de zieke planten uit je moestuin om verdere verspreiding tegen te gaan.

OPGELET: Gooi het afval van aangetaste tomatenplanten niet op je composthoop, de schimmel blijft gewoon actief in het compostafval.

Tomaten behandelen tegen de plaag

Bestaat er een middel tegen de tomatenplaag?

Antischimmelpap is een veelzijdig contactfungicide die je kan gebruiken voor de bestrijding van de tomatenplaag. Voor meer informatie over de beste producten tegen de tomatenplaag laat je je best bijstaan door onze medewerkers in de afdeling bestrijdingsmiddelen in de winkel.

We wensen je alvast een succesvolle oogst toe!

Benieuwd naar onze activiteiten, aanbiedingen en inspirerende tips?

Volg ons via social media