Alles wat je moet weten over het kweken van tomaten

Tomaat is een iets moeilijkere groente om te kweken in de moestuin. Maar de heerlijke vruchten die je krijgt, zijn zeker de moeite van het tomaten kweken waard.

Twee soorten tomatenplanten? 

Beginnende tuinierders zonder ervaring die zelf tomaten willen kweken, opteren vaak voor geënte soorten. Deze zijn net iets makkelijker te kweken en zijn ook resistenter tegen ziektes en schimmels. Daarnaast kan je natuurlijk ook kiezen uit verschillende niet-geënte soorten tomaten planten.

Benodigdheden bij het kweken van tomaten

Tomaten zaai je het beste binnenshuis aangezien ze een stabiele warme omgeving nodig hebben om te ontkiemen. Hiervoor kan je zaaipotjes gebruiken. Als ze groot genoeg zijn, kan je ze verspenen naar grotere potjes. Bij het uitplanten buiten hebben tomatenplanten steun nodig bij het groeien. Schaf je dus zeker enkele tomatenspiralen aan. Deze plaats je naast je plant, en tijdens het groeiproces van de plant wikkel je deze er rond.

Planten & Zaaien

Het planten van tomaten

Nadat je in de winkel je tomatenplantjes gekozen hebt, kan je beginnen met het kweken van je eigen tomaten. Heb je je plantjes gekocht voor april/mei? Dan hou je ze best nog even binnen om vorstschade te vermijden. Hierna mogen ze buiten geplant worden. Heel belangrijk bij het kweken van tomaten is het kiezen van de juiste standplaats. Tomaten hebben veel zon nodig om te rijpen, plaats ze dus op een zonnige plaats.

Bij het planten van tomaten ga je als volgt te werk:

  1. Een eerste stap bij het planten van tomaten is je tomatenspiraal in de grond steken. Daarnaast plant je dan tomatenstekjes. Plant deze zo dicht mogelijk tegen de spiraal.
  2. Plant je tomatenplantje ongeveer 4 cm diepte, en op 60 cm van elkaar. Houd ook 60 cm aan tussen de rijen.
  3. Wikkel al het begin van het plantje rond de spiraal. Tijdens het groeien draai je ze beetje per beetje rond de spiraal.
 

In de serre is het mogelijk om al tomaten te planten vanaf maart indien deze voldoende opgewarmd is. Wil je je tomaten buiten planten, dan wacht je best tot halfweg mei. Als je je tomaten buiten plant, voorzie je ze best nog van beschutting tegen regenbuien en wind.

Het zaaien van tomaten

Wil je liever je tomaten kweken vanaf het begin in plaats van tomatenplantjes te kopen, dan kan je ook gewoon zelf je tomaten zaaien. Met het voorzaaien van tomaten kun je al beginnen vanaf maart. De gouden regel hierbij is dat je best je tomaten 8 tot 10 weken voor het uitplanten in volle grond zaait. Begin er dus ook niet te vroeg aan!

Zaai enkele zaadjes in een zaaipotje. Zaai ze niet te dicht op elkaar, zodat de jonge zaailingen later voldoende ruimte hebben. Houd tijdens het zaaien van de tomaten een omgevingstemperatuur van 20-25° aan. Vanaf de zaailingen groeien en blaadjes krijgen, kan je elk plantje verspenen naar zijn eigen potje waar het verder kan groeien.

Tomaten oogsten

Je kan je tomaten vaak al oogsten vanaf drie maanden na het planten (afhankelijk van het weer). Let op: Zelfgekweekte tomaten kan je niet lang bewaren, tenzij je ze verwerkt in een gerecht en invriest.

Volledig overtuigd? 

Ben je helemaal overtuigd om zelf tomaten te kweken? Kom dan zeker langs ons tuincentrum, en laat je verrassen door het grote aanbod tomatenplanten en zaden.

  • Groene vingers?

    Ontdek onder onze tuintips het grote aanbod aan groenten dat ook jij kan kweken!

    Ontdek er hier meer over

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven