Hoe plant ik aardappelen?

Wij houden van onze aardappelen op ons bord. Als je ze dan nog eens zelf opkweekt, dan zullen ze nog tien keer beter smaken. 

Aardappelen kweken is gemakkelijk en vraagt zeer weinig kennis, tijd en onderhoud. Probeer jij het ook eens? 

Kies de gewenste soorten

Er bestaan heel wat verschillende soorten aardappelen. Er zijn vroegrijpe, vroege, halfvroege en late aardappelrassen die kortere tot langere groeiperiodes hebben. De vroegrijpe rassen kunnen het eerst geoogst worden. Deze soorten worden nog eens onderverdeeld in verschillende rassen die zorgen voor aardappelen geschikt om te koken, bakken, frituren, enzovoort. Vraag meer uitleg bij Floralux over het plantgoed.

Laat het plantgoed spruiten

Vooraleer je kan planten, dien je eerst het plantgoed te laten spruiten. Bewaar de aardappelen daarvoor op een lichte, koele plaats op krantenpapier. Van zodra de uitlopers een aantal centimeters lang zijn, is dit voldoende om te planten.

Plant vanaf maart

Maak de grond onkruidvrij en verwerk bij het omspitten van de grond koemest of bodemverbeteraar erdoor om deze luchtig te maken en de goede voedingsstoffen te geven. Na een aantal weken, vanaf maart kan je de aardappelen planten, als de grond voldoende opgewarmd is. Houd zowel tussen het plantgoed als tussen de rijen onderling 45 cm afstand aan. Het plantgoed mag zo’n 10 cm diep geplant worden.

Vergeet niet om de planten aan te aarden

Van zodra de planten een hoogte van ongeveer 10 cm bereikt hebben, breng je de grond van tussen de rijen tot aan de plant. Op deze manier vermijd je dat de aardappelen groen worden door blootstelling aan het licht. Gebruik organische meststof voor dikke, stevige en smakelijke aardappelen. Dit product kan ook gebruikt worden tijdens het planten. De vroege rassen hebben het minst tijd nodig om te groeien en oogsten kan met een spitvork vanaf het moment dat het loof afsterft.

Weetjes

  • Tijdens de groeiperiode kunnen aardappels last krijgen van de ziekte meeldauw. Met de juiste producten kan dit vermeden worden. Vraag hiernaar bij Floralux.
  • Bewaar de aardappelen op een donkere, koele plaats en maak gebruik van een kiemremmer om uitlopers te voorkomen. 

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven