Het gazon een voorjaarsonderhoud geven
De lente staat voor de deur. Bij de eerste tekenen van een lentezonnetje willen we allemaal naar buiten en genieten van die eerste warme stralen. Het ideale moment om ons gazon een uitgebreid voorjaarsonderhoud te geven. Transformeer je doffe grasmat naar een stralend en frisgroen gazon.
Welke stappen ondernemen
Maaien, verticuteren, bemesten, bekalken, zaaien: er valt zoveel te doen dat je soms door het bos de bomen niet meer ziet. Daarom leggen we je graag stap voor stap uit wat je kan ondernemen voor jouw gazon.
De komst van de lentezon, de warmere temperaturen en nog een beetje regen zorgen ervoor dat het gras zichzelf al voor een groot deel gaat herstellen. Maar om je buren helemaal groen van jaloezie te laten zien, kan je het gazon ook een handje helpen.
Het gazon bekalken
Waarom het gazon kalk geven?
Als je je afvraagt waarom je je gazon moet bekalken, is het antwoord simpel: een optimale zuurtegraad is de basis voor een mooi gazon. Wanneer je kalk strooit op het gazon verhoog je een te lage PH-waarde waardoor de opname van voedingsstoffen verbetert en je bodem gezond blijft. Belangrijk is wel dat je eerst de bodem test om te weten hoeveel kalk je moet strooien.
Wanneer gazon kalk geven?
Het gazon kalk geven wordt aangeraden voordat de temperaturen in het voorjaar opnieuw stijgen en voor een periode van regen. Zo krijgt de bodem voldoende tijd om de kalk op te nemen. De beste manier om de kalk gelijk te verdelen over het gazon is het gebruik van een strooimachine. En dit in twee richtingen, één keer in de lengte en één keer in de breedte van het gazon.
Het gazon verluchten
Net zoals mensen heeft het gazon lucht nodig om goed te groeien. Dankzij een prikrol of een gazonverluchter kan je gaatjes maken in de bodem. Hierdoor kan niet enkel het regenwater gemakkelijk indringen, maar ook raken de voedingstoffen veel vlugger tot de wortels van het gras. Het gras zal hierdoor beter groeien én mos krijgt minder kans. Belucht het gazon in het voorjaar, zo groeit het gras nog beter terug na de winter.
Het gazon bemesten
Waarom het gazon bemesten?
Verwen je gazon met een extra dosis voedingsstoffen zodat het een vlotte start kent na de winter. Gras dat goed groeit, geeft onkruid en mos minder kans om zich ertussen te wurmen. Er bestaat een uitgebreid assortiment gazonmeststoffen. Weet je niet zo goed welke te kiezen? Onze medewerkers helpen je graag de juiste voor jouw gras te kiezen.
Wanneer het gazon bemesten?
Het voorjaar is de ideale periode om de eerste keer je gazon te bemesten, bijvoorbeeld in maart. Ook hier zullen we weer onze strooiwagen gebruiken voor een gelijkmatige verdeling over het gras.
Het gazon verticuteren
Waarom verticuteren?
Er zijn verschillende oorzaken waardoor je gazon kan dichtslibben en je last begint te krijgen van een viltlaag. Deze viltlaag bestaat uit mos of dood organisch materiaal. Door deze viltlaag zal je gras minder goed groeien omdat het een verstikkende functie heeft. Het is dus belangrijk om in dit geval het gazon te verticuteren.
Wanneer het gazon verticuteren in het voorjaar?
Als je het gazon niet verticuteert tijdens het najaarsonderhoud, kan je dit doen in maart. Je kan zowel manueel werken met een verticuteerhark of elektrisch met een verticuteermachine. Ook hier werk je weer in twee richtingen: in de breedte en in de lengte van het gazon. Na het verticuteren is het belangrijk dat je al het dode materiaal uit het gazon harkt, en je gazon bijzaait. Zo kan mos en onkruid geen beslag leggen op de lege plekken.
Het gazon maaien
Voor sommigen een taak waar ze tegenop kijken, voor anderen ééntje waar ze naar uitkijken: de eerste maaibeurt van het jaar. Vanaf het buiten zo’n 7 à 10 graden is, en het ‘s nachts niet onder de 3° zakt, zal gras beginnen groeien. Van zodra het gras zo’n 10 cm hoog staat, kan je het voor het eerst maaien.
Vermijd je liever onkruid in je gras?
Het regelmatig maaien van het gras zal er ook voor zorgen dat onkruid minder kans krijgt om te groeien. Komt er toch onkruid tussen de grassprietjes piepen? Dan kan je deze regelmatig met wortel verwijderen om het verspreiden tegen te gaan. Of je kan er natuurlijk voor kiezen om deze te behouden en te genieten van de paardenbloemen en madeliefjes ;)
Een laatste tip
TIP: Vergeet ook niet de graskanten bij te knippen of trimmen. Zo oogt jouw tuin meteen netjes en tot in de puntjes afgewerkt.
Zo! Nu is jouw gazon zeker lenteklaar gemaakt. We wensen jullie veel plezier deze lente en zomer op jullie mooie groene tapijt.
-
Gazon zaaien
Heeft een stukje gazon de winter niet overleefd? Of is er nog een verloren plaatsje in je tuin? We geven je graag enkele tips om een prachtig gazon te zaaien.
-