Hoe zaai ik een gazon?

Voor veel mensen is het gazon het middelpunt van de tuin. Hier ravotten de kinderen op, genieten we van de zon en beleven we mooie momenten met vrienden en familie ... Zaai nu jouw gazon en begin met het maken van herinneringen. Zowel in het voorjaar als najaar kan je gras zaaien, wij zetten voor jou de voor- en nadelen op een rijtje.

Grassprietjes en graszaad

Gras zaaien in het voorjaar

De temperaturen stijgen opnieuw, de zon laat zich weer meer zien: het voorjaar is aangebroken. Tijd om de tuin te vergroenen en gras te zaaien. Het voordeel van gras zaaien in de lente is dat het gras dan vaak sneller groeit én dat je er tijdens de zomer al van kan genieten. Het grootste nadeel? Tijdens het voorjaar wordt het onkruid ook weer wakker uit zijn winterslaap en het kan jouw kiemende grassprieten verstikken en verdringen.

Opgelet! Verrassende koude nachten in de lente kunnen ervoor zorgen dat jouw graszaad niet goed kiemt.

Gras zaaien in het najaar

In het voorjaar geen tijd gehad om gras te zaaien? Geen probleem! Ook in de herfst kan je nog zaaien en zo heb je volgend jaar ook een prachtig gazonnetje. Hét voordeel van gras te zaaien in het najaar? De nachten zijn vochtiger en warmer. Jouw graszaad zal hierdoor gelijkmatig kiemen. En overdag zijn de temperaturen gematigder en heb je meer kans op neerslag, water geven wordt zo overbodig. Verder zaai je op een moment dat het onkruid bijna verdwenen is, of zal verdwijnen doordat het uitgebloeid is.

Opgelet! Vroege vorst kan kiemend graszaad beschadigen waardoor het minder goed zal groeien. Zaai dus vroeg genoeg in het najaar.

Het stappenplan

Bereid de grond goed voor

Verwijder alle restanten van planten en stenen en spit de grond om tot ongeveer 30 cm. Strooi per 10 m2 één tot anderhalve kilo kalk om de zuurtegraad van de bodem op peil te brengen en de opname van voedingsstoffen te bevorderen.

Geef de grond de nodige voedingsstoffen

Gebruik organische meststof speciaal voor de aanleg van een gazon om de structuur van de bodem te verbeteren en de nodige voedingsstoffen te voorzien. Laat de bodem een week rusten.

Man die gras zaait met karretje

Zaai het graszaad

Kies op basis van de functie die je gazon moet vervullen het juiste type graszaad. Verdeel het graszaad met behulp van een strooiwagen. Zaai de helft van het zaad in de lengterichting en de andere helft er dwars over heen. Hark het zaad oppervlakkig in en druk de bodem licht aan met een rol. Houd steeds de toplaag voldoende vochtig tijdens de kieming.

Floralux graszaad

Floralux universeel graszaad - 900 gr
13, 95
Floralux universeel graszaad - 2 kg
26, 95
Floralux universeel graszaad - 4 kg
43, 95

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven