Tuinklussen in het najaar

Op dit moment genieten we nog even van onze tuin met alle sfeervolle herfstkleuren, maar weldra komt de winter er aan. Help jij de komende weken jouw tuin bij zijn winterslaap? We lijsten alvast even op welke tuinklussen je allemaal kan doen op een mooie najaarsdag.

Het gazon

Eerst en vooral kan je je gazon voorbereiden op het najaar en op de koude. Zolang het niet te koud wordt, kan je nog je gras maaien. Laat grasmaaisel niet liggen. In het najaar breekt het grasmaaisel niet meer goed af waardoor er een viltlaag in het gazon kan ontstaan. Vermijd dit door het grasmaaisel meteen weg te voeren. Verwijder ook regelmatig de bladeren van het gazon. Zo kunnen ze geen licht wegnemen van het gras en ontstaan er geen gele plekken.

Heb je nog geen gazon? Dan kan je in september nog steeds zaaien. De grond is namelijk nog warm, dus binnen enkele weken heb je een mooie grasmat. Dat betekent ook dat je de kale plekken in het gazon kan herstellen deze maand.

De moestuin

De herfst betekent niet dat je je moestuin dient op te ruimen en klaar te maken voor de winter. Zelfs het najaar biedt nog mogelijkheden. Zo kun je nu nog pompoenen, wortel- en knolgroenten oogsten. Je kan nog genieten van de laatste afrijpende tomaten, al bescherm je die best tegen de regen. Sla, kool, spinazie of veldsla zijn perfecte bladgroenten om te planten in het najaar. Je plant ze wel het beste onder glas, in een serre of beschermd onder folie of gronddoek.

Hou je ervan om smaakmakers te kweken voor de keuken? Dan kan knoflook zeker niet ontbreken. Plant ze deze herfst nog en geniet volgend jaar al.

Heb je ook nog enkele fruitbomen of struiken staan? Afgevallen fruit verwijder je best zo snel mogelijk om ziektes te vermijden. Als je bomen hebt met steenvruchten (vruchten met harde pit) zoals pruimen, kersen ed. geef je ze best nog een snoeibeurt. Die bomen zijn namelijk gevoeliger aan vorst.

De siertuin

Bloembakken

Geniet nog even van de laatste zomerbloeiers door uitgebloeide bloemen te blijven verwijderen. Zo blijft alles mooi opgekuist. Zomerbloembakken kan je ook gewoon een herfstige make-over geven. Denk aan groenblijvende struikjes, najaarsbloeiers zoals viooltjes en veel meer: er is keuze genoeg. Let er enkel op dat het bloembakken zijn die tegen de vorst kunnen en drainage hebben.

Natuurlijk wil je volop aan de slag en najaarsbloeiers planten in je bloembakken, maar je kan ook al lentebloeiende bloembollen planten voor het komende voorjaar. De bodem is nog warm, waardoor de kans groter is dat je bloembollen na de winter zullen uitkomen. Je kan er ook voor kiezen om beide te combineren door een bloembollenlasagne te maken en je te laten verrassen door de steeds nieuwe laag bloemen die verschijnt.

Borders

Daarnaast heb je misschien ook hagen, struiken en bomen in je tuin. Een tip hierbij is om de bladeren onder je hagen en struiken te laten liggen en aan te vullen met bladeren van je gazon en terras. Zo zorg je op een ecologische manier voor oa. drainage van de bodem, voedsel voor vogels, en het leven in de grond.

Verder is het najaar het ideale moment om nog meer bomen, struiken en ander groen te introduceren in je tuin. De warmere bodemtemperaturen in combinatie met voldoende regen, zullen zeker voor een succesverhaal zorgen.

Een laatste tip voor gezonde planten volgend jaar is: bestrijd de slakken. Slakken paren namelijk ook in de herfst en ze preventief verwijderen of milieuvriendelijk bestrijden, kan je naar volgend jaar toe heel wat afgeknaagde planten besparen.

De vijver

De overgang naar de herfst brengt een paar andere taken met zich mee voor het onderhoud van je vijver. Het vallen van de herfstbladeren wilt namelijk zeggen dat je ze uit je vijver moet houden. Gebruik hiervoor een fijnmazig net dat je over de volledige oppervlakte van je vijver spant. Maak daarnaast de oeverrand schoon zodat de vijver er verzorgd uitziet langs de buitenkant en verwijder uitgebloeide bloemen. Neem ook de afgestorven plantdelen weg uit de vijver zodat ze niet naar de bodem gaan zinken en rotten.

En dan zijn er nog de finishing touches, misschien heb je wel nog een paar andere waterelementen? Een vijver vereist een eigen voorbereiding op het najaar, maar houten en zinken waterelementen zijn gemakkelijker. Die moet je gewoon legen zodat ze niet kapot vriezen.

Pro-tip Pro

Ook leuk is om extra toevoegingen te doen aan je tuin waarmee je de wilde dieren in je omgeving de winter door helpt. Tuinvogels, maar ook egels of bijen en vlinders kan je een handje (of vleugeltje) toesteken.  Je kan kiezen voor een kleine aanpassing in de vorm van voederbollen, maar schuilplaatsen of vers drinkwater voor de dieren zijn zeker ook welkom.

Extra pro-tip

Aan regen hebben we geen tekort meer, de komende weken en maanden. Vang het nu al op en voorzie je al op de droge dagen. Een regenton is de ideale, duurzame oplossing hiervoor