Hoe behandel ik mijn gazon in het najaar?

Wanneer het jaar ten einde loopt, begint het aantal klussen in de tuin af te nemen. Het najaar is dus het ideale moment om eens jouw gazon onder handen te nemen.

Maai het gras niet te kort

Tot eind september kan je het gras regelmatig maaien. Daarna begint het gras langzamer te groeien en is dit niet meer zo vaak nodig. Net voor de winter maai je het gras nog eens, maar niet korter dan 3 cm. Denk er ook aan om tijdens periodes van vorst niet op het gras te lopen.

Verwijder gazonvilt

Na verloop van tijd ontstaat er in het gazon een laag van afgestorven gras en mos, deze laag noemen we gazonvilt. Omdat gazonvilt de luchtcirculatie en waterafvoer van het gazon bemoeilijkt, is het aan te raden om deze laag jaarlijks te verwijderen. Dit doe je door de laag krachtig los te harken of met behulp van een verticuteermachine.

Belucht het gazon

Door regelmatig te maaien wordt de bovenlaag van het gazon dicht. Om een te sterke verdichting te voorkomen, dien je te beluchten. Steek de tanden van een spitvork ongeveer 15 cm diep in de grond en beweeg de vork even.

Geef de nodige bemesting

Veeg een laag bodemverbeteraar door de beluchtingsgaatjes in het gras en geef ook een herfstbemesting. Zorg er voor dat de meststof niet te veel stikstof bevat voor deze periode van het jaar. Laat je hierover adviseren bij Floralux.

Zaai kale plekken opnieuw in

Aangezien de grond in deze tijd van het jaar nog voldoende warm heeft, zal graszaad snel ontkiemen en kan het gras de winter doorkomen. Meng graszaad om het gazon te herstellen met wat potgrond en verdeel het mengsel gelijkmatig over de kale plekken. Geef daarna voldoende water.

Weetjes

  • Gebruik een meststofstrooier om de bemesting gelijkmatig over het gazon te verspreiden.
  • Hark de bladeren regelmatig samen zodat dit niet op het gazon blijft liggen.
  • Bekalk het gazon wat later in het najaar.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven