De Floralux-moestuingids voor beginners

Moestuinieren is hip en dat is niet zonder reden. Het is duurzaam, relatief goedkoop en je verse groenten uit eigen tuin smaken gewoon zóveel beter. Je hebt er niet eens een grote tuin voor nodig, maar het helpt natuurlijk wel als je veel groenten wilt kweken. Grote of kleine tuin, we helpen je graag op weg!

Moestuinbak potgrond plantschopje

Hoe begin je aan een moestuin?

Voor je een moestuin kan aanleggen, moet je een paar dingen voorzien. Zo moet de moestuin op een plekje staan waar minstens 6-8 uur per dag zon schijnt.

Komt er niet zo veel zon in je tuin? Er zijn groenten die het ook bij minder zon goed doen en net graag in halfschaduw (3-6u zon per dag) staan: sla, spinazie, rucola, snijbiet, biet, wortels, mosterdblad en erwten.

Nu weet je waar je je moestuin moet plaatsen, maar kies je voor een moestuinbed of moestuinbak? Als je een kleine tuin of terras hebt, kies je best voor een moestuinbak. Ook voor grote tuinen kan het een oplossing zijn. Moestuinbakken zijn namelijk ergonomischer, maar moestuinbedden in volle grond bieden de mogelijkheid om groenten te kweken die meer plaats nodig hebben. Zorg er wel voor dat ze een maximumbreedte van 1m hebben en bereikbaar zijn via paden tussenin.

moestuinbak-planten

Daarnaast moet je voor beschutting zorgen. Er mag wel wind door je moestuin waaien, maar houd rekening met de windrichtingen. Wind uit het zuiden is warm en vormt geen probleem voor je groenten, wind uit het noorden is kouder en komt hun groei niet ten goede. Laat de zuidkant van je tuin dus open en scherm de noordkant af.

Kies uiteindelijk welke groenten je wilt kweken. Maak het niet te moeilijk als dit je eerste moestuin is. Pluksla, rucola, kerstomaten, courgetten en radijsjes zijn gemakkelijke groenten voor een beginnende moestuinier.

Wanneer begin je aan je moestuin?

In januari-februari begin je best al te plannen, zodat je de grond kan voorbereiden in maart. Doe een bodemtest met een test-kit en verbeter de bodem indien nodig. Rond april-mei kan je dan planten. Wie een serre heeft, kan in maart al beginnen zaaien. Zaadjes hebben namelijk meer tijd nodig om te groeien. Let erop dat de grond niet te nat is als je zaait. Maak de grond ook eerst even goed los zonder ze om te spitten, haal stenen en takjes weg en meng eventueel wat bodemverbeteraar door de bovenlaag. Zo kunnen de planten goed groeien en behoud je de voedingstoffen in de grond. Gebruik je moestuinbakken? Vul ze dan met moestuinpotgrond, die bevat reeds alles om je gewassen goed te laten groeien.

Tip: plant of zaai je groenten steeds in rijen zodat je een overzicht behoudt en ze de ruimte geeft om te groeien.

Moestuinbak groenteplantjes

Houd ook rekening met de groeitijd van de groenten. Meestal hebben ze 2 of meer maanden nodig voor de oogst, wat dus betekent dat je de meeste groenten in juni ten laatste kan planten. September is namelijk vaak de laatste oogstperiode.

Jeuken je groene vingers en kan je niet wachten tot maart? Kies groenten die je mag of moet voorzaaien. Die zet je dan in een zaaibak of potje op de vensterbank en laat je in april buiten verder groeien. Mediterrane groenten zoals paprika’s en tomaten moeten voorgezaaid worden en doen het vanaf april goed in een serre. Vanaf half mei kan je ze ook in de tuin planten.

Houd rekening met vruchtwisseling

Vruchtwisseling wilt zeggen dat je eerst groentesoorten uit elke familie samen gaat zetten, bv. aardappelen bij elkaar, sla bij elkaar,… Elke soort gaat dan bepaalde voedingsstoffen uit dat stukje grond halen. Daarna is de grond bijgevolg uitgeput voor die specifieke groentesoort en kunnen eventuele ziektes waar de soort last van had zich in de grond bevinden. Dit noemen we bodemmoeheid. Door bij te houden welke soorten je elk jaar geplant hebt en op welke plaats, kan je steeds een vak opschuiven en heb je ook het jaar daarop een succesvolle oogst.

Moestuinbakken en potten

Benieuwd naar onze activiteiten, aanbiedingen en inspirerende tips?

Volg ons via social media