Alles wat je moet weten over potgrond

Je weet waarschijnlijk dat potgrond belangrijk is voor je planten, maar weet je ook waarom? En wist je dat potgrond een verzamelnaam is voor heel wat verschillende soorten substraten met elk hun eigen specificaties?

Wat is potgrond en is het hetzelfde als tuinaarde?

Potgrond is een verzamelnaam voor verschillende soorten grond die meestal op basis van turf gemaakt zijn, maar daarmee ben je niet veel wijzer. Potgrond is niet hetzelfde als tuinaarde. Tuinaarde bestaat namelijk uit mineralen: klei, leem en zand. Potgrond daarentegen is een goede voedingsbodem om planten optimaal te laten groeien, bestaande uit 3 dingen: water, zuurstof en voeding.

In potgrond vind je deze 3 elementen gebalanceerd terug. Daarnaast bevat potgrond meststoffen en sporenelementen, die je niet meer zelf moet toevoegen en ook gaan zorgen voor een goede groei van de plant. De turf wordt daarom vaak gemengd met zand, kokos, compost en fijne boomschors of houtvezels.

Potgrond absorbeert meer water dan tuinaarde, bewaart voedingsstoffen beter en is lichter en luchtiger. Je voelt het verschil onmiddellijk als je een emmer tuinaarde en potgrond probeert te tillen. Ook bevat potgrond gegarandeerd geen onkruid of plantziektes.

Waaruit bestaat potgrond?

Veel potgrond is op basis van turf, omdat dit het vocht goed bijhoudt, maar het is niet de meest duurzame grondstof. Jammer genoeg zijn er niet veel alternatieven. Ook potgrond met kokos is niet zo ecologisch omdat kokos meestal niet bij de deur gekweekt wordt en het productieproces niet heel duurzaam is. Floralux heeft het daarom dichter bij huis gezocht en biedt een alternatieve potgrond zonder turf aan: een potgrond op basis van uitgekiende organische materialen zoals compost, sphagnummos, houtvezels, perliet en druivenpittenkoek.

Deze turfvrije potgrond voor de ecologische tuinier moet zeker niet onderdoen voor de potgrond die je al jarenlang gebruikt en vertrouwt. De stabiele, maar toch soepele en veerkrachtige structuur zorgt ervoor dat deze potgrond niet krimpt en je planten gemakkelijk water en voedsel opnemen. De organische bemesting in de potgrond is perfect in balans en zorgt voor de onmisbare bacteriële activiteit die de ontwikkeling van sterke en gezonde wortels garandeert.

Welke potgrond heb ik nodig?

Universele potgrond is over het algemeen geschikt voor elke plant, dus ook voor kamerplanten. Deze potgrond bestaat hoofdzakelijk uit witveen, dat werkt zoals een spons. Daarnaast zijn er verschillende potgronden te koop die samengesteld zijn naargelang het type plant. Omdat planten in verschillende fases andere voedingsstoffen nodig hebben, bestaan ook hiervoor speciale soorten potgrond. Denk maar aan:

  • Zaai en stekgrond met een fijne structuur voor een gelijkmatige opkomst van kiemplantjes en een goede inworteling van stekken.
  • Moestuin potgrond met extra natuurlijke mineralen en compost voor het kweken van groenten en kruiden in potten en bakken.
  • Potgrond voor geraniums en bloeiende planten bevat wat meer klei om water en voedingstoffen beter vast te houden.
  • Potgrond voor terrasplanten en mediterrane planten met extra kokosvezel en klei voor een rijke bloemenpracht.
  • Potgrond voor heideplanten is ideaal voor zuurminnende planten zoals Rododendrons en Erica. Door de toevoeging van ijzer heeft de heidegrond een lage pH die zorgt voor mooie, groene bladeren.
  • Potgrond voor rozen met extra houtvezels, lava en fosformest voor een rijke bloei.
  • Potgrond voor buxus en bladhoudende heesters bevat natuurlijke mineralen zoals lava, maar ook puimsteen en houtvezels voor een luchtige structuur.
  • Potgrond voor cactussen en vetplanten  bevat lava voor een goede afvoer van water.
  • Potgrond voor orchideeën  bevat stukjes schors en sphagnum voor een zeer luchtig substraat dat water snel afvoert.
  • Potgrond voor bonsai met de juiste verhouding veen, zand en lava waarin water zich gelijkmatig verdeelt.
  • Vijvergrond is een extra zwaar substraat met veel klei en zand dat niet in de vijver zweeft waardoor het water helder blijft.

Hoe bewaar ik potgrond?

Als je potgrond koopt, is die steeds lichtjes vochtig. Dit blijft het langste zo als je de grond op een koele, droge plaats bewaart zoals een schuur of garage. Desondanks kan potgrond uitdrogen, maar daarom hoef je het nog niet weg te gooien. Je moet het gewoon opnieuw bevochtigen met een tuinslang of gieter en doormengen. Hoe nat moet het dan zijn? Lichtjes vochtig, zoals verse potgrond. De kwaliteit is misschien wel iets minder, maar je kan het nog steeds zonder problemen gebruiken.

Kan je oude potgrond hergebruiken?

Oude potgrond daarentegen, die je al eerder voor je planten gebruikte, kan je niet meer tot leven wekken. De voedingsstoffen zijn uitgeput en je brengt eventuele bodemziektes over naar andere, gezonde planten.

Wat doe je dan wel met oude potgrond? Recycleren!

Je kan het nuttig maken in je tuin door het te gebruiken om verzakkingen of putjes op te vullen of het mondjesmaat aan je compost toevoegen in het najaar, waardoor het in het voorjaar een nieuw leven krijgt. Als dat geen mogelijkheid is, vraag je best eens na bij je containerpark of je bij hun terecht kan. Kleine hoeveelheden mogen bij het GFT-afval, grote hoeveelheden kan je vaak, in pure vorm, dus niet gemengd met tuinaarde, kwijt bij het containerpark.

Benieuwd naar onze activiteiten, aanbiedingen en inspirerende tips?

Volg ons via social media