Hoe maak ik compost?

Vaak wordt keuken- en tuinafval  samen met het restafval  in de vuilniszak gedeponeerd maar het kan ook anders. Een compostbak of compostvat in je tuin is daarvoor heel interessant.

Compostbak tuin

Hoe begin je eraan?

Begin met composteren vanaf het voorjaar

Wanneer de temperaturen stijgen, zal het verteringsproces gemakkelijker in gang schieten. Het is daarom aan te raden om te beginnen composteren vanaf het voorjaar.

Composteer op een goede plaats in de tuin

De composthoop mag niet te droog zijn, maar ook niet vochtig. Ook moet de zon er gedurende enkele uren van de dag kunnen op schijnen. Zoek daarom naar een plek in halfschaduw.

Gebruik het juiste materiaal voor een optimale beluchting

Als je een kleine tuin hebt, dan is het aangewezen om een compostvat te gebruiken. Heb je een wat grotere tuin, dan is een compostbak eerder aangewezen. De keuze is bepalend voor de manier waarop je dient te beluchten.
 
In een compostvat kan je met een beluchtingsstok werken. Indien je met een compostbak werkt, plaats je best 2 bakken zodat je de inhoud van de ene bak naar de andere kan verplaatsen. Compostbakken worden bij voorkeur ook afgedekt zodat de compost niet te vochtig wordt.
compostbak en riek

Zorg voor een goed evenwicht van keuken-en tuinafval

Om een goede vertering te krijgen, is het nodig om nat of groen materiaal zoals (dagelijks) keukenafval en gras wekelijks af te wisselen met droog of bruin materiaal (bv. snoeiafval, herfstbladeren, houtsnippers, …). Het droge materiaal zorgt dan voor meer structuur.

Weetjes

  • Verklein het afval zodat dit sneller verteert.
  • Gooi altijd vers afval op de composthoop.
  • Vanaf 6 maanden tot een jaar nadat je begonnen bent met composteren, kan je de compost gebruiken. Jonge compost (die nog brokken bevat) gebruik je als bodembedekker. Rijpere compost (die helemaal fijn aanvoelt) kan voor alle doeleinden gebruikt worden.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven