Vermijd schade van de buxusmot

buxusmot
stap 1

Vanaf april kunnen buxusmotten schade brengen aan je buxus. Na enige tijd nestelen de rupsen zich in om zich te ontpoppen tot een witte buxusmot. Het is van cruciaal belang de motten in hun rupsenstadium te bestrijden, daarna beginnen ze zich voort te planten.

stap 2

Inspecteer je buxus regelmatig op aanwezigheid van rupsen en schade.
De rups van de buxusmot herken je aan zijn zwarte kop en felgroene lichaam, dat tot 4cm lang is en een patroon van zwarte stippen en zwarte en lichte lengtestrepen heeft. Schade van deze rups herken je aan bruinverkleuring, bladskeletten, dode blaadjes en kale takken. Blaadjes worden ook aan elkaar gesponnen en er zijn grauwgroene uitwerpselen te zien. Bij schade van de buxusmot blijft de nerf van het blad zichtbaar.

stap 3

Tot de rups verpopt kan je deze bestrijden met gewasbeschermingsmiddel. Spuit goed binnen de struik en herhaal bij zware aantasting. Eens de rups aan het verpoppen is kan je deze enkel nog bestrijden door de aangetaste takken weg te knippen. Stop het snoeiafval in een goed afgesloten zak om te vermijden dat de rups kan ontsnappen en verdere schade aanricht.

Wij adviseren volgende bestrijdingsmiddelen:

  • Insecticide 10ME van Edialux
  • Bio-pyretrex garden van Edialux  (milieuvriendelijk alternatief)
  • Lavameel van DCM Naturapy (milieuvriendelijk alternatief)
  • Savon-protect van DCM Naturapy (milieuvriendelijk alternatief ter preventie)
stap 4

Blijf de plaag opvolgen tot de winter daar de buxusmot verschillende generaties per jaar heeft.

weetjes
  • De buxusmot is sinds 2010 in ons land en breidt jaar na jaar uit