Hoe vermijd ik schade van de buxusmot?

Vanaf april ontwaken de buxusrupsen uit hun winterslaap en kunnen ze schade toebrengen aan je buxus. Na enige tijd nestelen de rupsen zich in om zich te ontpoppen tot een witte buxusmot die op zijn beurt dan weer eitjes legt waarop de cyclus zich herhaalt. Het is van cruciaal belang de motten dus in hun rupsenstadium te bestrijden, voordat ze zich voortplanten.

Inspecteer je buxus regelmatig op aanwezigheid van rupsen en schade

De rups van de buxusmot herken je aan zijn zwarte kop en felgroene lichaam, dat tot 4cm lang is en een patroon van zwarte stippen en zwarte en lichte lengtestrepen heeft.

Schade van deze rups herken je aan bruinverkleuring, bladskeletten, dode blaadjes en kale takken. Blaadjes worden ook aan elkaar gesponnen en er zijn grauwgroene uitwerpselen te zien. Bij schade van de buxusmot blijft de nerf van het blad zichtbaar.

Bestrijd tijdig, anders kan je enkel maar snoeien

Als je de schade aan je buxus wilt beperken, start je best vroeg met een goede aanpak. Hierdoor bescherm je niet enkel jouw planten maar help je ook de tweede generatie in te perken. 

Zie je rupsen aanwezig in jouw planten? Bestrijd ze dan met een bio-insecticide. Deze doodt de plaagdieren, maar heeft geen nawerking waardoor het biologisch evenwicht kort na de toepassing hersteld wordt. Bij Floralux vind je een uitgebreid aanbod biologische producten. Een tweede, natuurlijke manier om de rupsen aan te pakken, is door het gebruik van aaltjes.

Eens de rups aan het verpoppen is, kan je deze enkel nog bestrijden door de aangetaste takken weg te knippen. Stop het snoeiafval in een goed afgesloten zak om te vermijden dat de rups kan ontsnappen en verdere schade aanricht.

Geen rupsen maar wel al motten opgemerkt? Gebruik dan een feromoonval voor de buxusmot. Deze vangbeker trekt mannelijke motten aan, waarna ze deze niet meer kunnen verlaten. Hiermee beperken we ook op een ecologisch verantwoorde wijze de populatie.

Opvolging is belangrijk

Blijf de plaag opvolgen tot de winter; daar de buxusmot verschillende generaties per jaar heeft.

Weetjes

  • De buxusmot is sinds 2010 in ons land en breidt jaar na jaar uit.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven