Hoe vermijd ik schade van de buxusmot?

Vanaf april kunnen buxusmotten schade brengen aan je buxus. Na enige tijd nestelen de rupsen zich in om zich te ontpoppen tot een witte buxusmot. Het is van cruciaal belang de motten in hun rupsenstadium te bestrijden, daarna beginnen ze zich voort te planten.

;

Inspecteer je buxus regelmatig op aanwezigheid van rupsen en schade

De rups van de buxusmot herken je aan zijn zwarte kop en felgroene lichaam, dat tot 4cm lang is en een patroon van zwarte stippen en zwarte en lichte lengtestrepen heeft.

Schade van deze rups herken je aan bruinverkleuring, bladskeletten, dode blaadjes en kale takken. Blaadjes worden ook aan elkaar gesponnen en er zijn grauwgroene uitwerpselen te zien. Bij schade van de buxusmot blijft de nerf van het blad zichtbaar.

Bestrijd tijdig, anders kan je enkel maar snoeien

Tot de rups verpopt kan je deze bestrijden met gewasbeschermingsmiddel. Spuit goed binnen de struik en herhaal bij zware aantasting. Eens de rups aan het verpoppen is, kan je deze enkel nog bestrijden door de aangetaste takken weg te knippen. Stop het snoeiafval in een goed afgesloten zak om te vermijden dat de rups kan ontsnappen en verdere schade aanricht.

Opvolging is belangrijk

Blijf de plaag opvolgen tot de winter; daar de buxusmot verschillende generaties per jaar heeft.

Weetjes

  • De buxusmot is sinds 2010 in ons land en breidt jaar na jaar uit.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven