Hoe onderhoud ik een groen gazon?
In vele tuinen is het gazon het centrale punt en de plek waar alles gebeurt. Heerlijk spelen met de kindjes, genieten van de ochtendauw op de grassprieten....
Leer hier hoe je het beste een groen gazon onderhoudt.
Eerst water, de rest komt later
Een vochtige ondergrond is de sleutel tot succes. Wacht totdat het voldoende heeft geregend zodat er een kleine vochtreserve is opgebouwd in de bodem. Het gras zal zich deels van zelf herstellen, maar niet genoeg.
Bemest in het najaar
Water alleen is niet genoeg. Om het herstel te versnellen, is een aangepaste voeding noodzakelijk. Gebruik hiervoor een zachtwerkende organische meststof in de plaats van een chemische meststof. Sommige meststoffen hebben bovendien een aangepaste formule voor in de late zomer of in het najaar. (goede balans stikstof/kalium) Zoek een meststof die rijk is aan kalium, magnesion en ijzer. Kalium om het gazon tijdens de winter te versterken tegen vorst en betreding zodat het geen plaats laat voor mos. Magnesium en ijzer zorgen voor een diepgroene kleur. Het resultaat blijft zichtbaar tot in het voorjaar.
Herstel kale plekken
Kale plekken zaai je in met een mengeling van graszaad met een bodemverbeteraar specifiek voor gazons. Na de regen en de najaarsmeststof zijn de de kale en dode plekken in het gazon duidelijk afgelijnd. Druk of rol lichtjes aan. Begiet indien nodig en voorkom dat de grond tussen 2 gietbeurten uitdroogt (totdat kale plekken zijn dichtgegroeid). Vermijdt betreding van de pas ingezaaide plekken.
Weetjes
- Vergeet niet te bekalken. Een optimale pH bevordert het herstel + extra magnesium zorgt voor een diepgroene kleur.
-
Gazon bekalken?
In de weetjes las je al dat het belangrijk is om het gazon te bekalken. Ontdek hier hoe je dat het beste doet.
-