Hoe bescherm je je tuin in de winter?
In de winter is er minder werk in de tuin, maar tijdens de wintermaanden kunnen koude temperaturen en harde wind ernstige schade aan je planten en gazon toebrengen. Ze kunnen daardoor bevriezen, maar ook uitdrogen of rotten. Maak daarom je tuin winterklaar.
Geef de planten water
Veel water hebben de planten niet nodig, maar een scheutje water af en toe voorkomt uitdroging van de wortels. Vooral bij wintergroene planten is dit belangrijk. Ze blijven water opnemen uit de grond en verdampen via hun bladeren, maar als ze dit door de bevroren grond niet meer kunnen doen, drogen ze uit. Door een beetje water en de planten af te schermen tegen de koude wind kan je dit vermijden. Zorg ervoor dat je ze niet afdekt, groenblijvende planten hebben namelijk nog licht nodig, ook in de winter.
Maar geef ook niet te veel water. Daardoor kunnen de wortels van de plant namelijk beginnen rotten. Plastic gebruiken als vorstbescherming kan hier ook een oorzaak van zijn omdat dat geen transparant materiaal is. Planten in potten die je buiten laat staan, geef je helemaal geen water meer omdat zij gevoelig zijn aan bevriezing van de wortels. Makkelijker kan je tuin in de winter niet zijn, toch?
Maai het gras niet te kort
Laat afgevallen bladeren niet op het gazon liggen. Net voor de winter kan je het gazon een laatste keer maaien. Maai het gazon echter niet korter dan 3 cm. Denk er ook aan om niet op een bevroren gazon te lopen.
Bescherm je planten tegen vorst
Daarnaast kunnen ook je planten winterbescherming gebruiken. Vooral bij tropische en vorstgevoelige planten is dit belangrijk. Denk hierbij aan de olijfboom, de vijgenboom en palmen. Die groeien van nature niet in onze contreien en kunnen dus niet veel vorst verdragen. Je dekt de stam vanaf vorst van -5° best af met noppenfolie of overdekt de volledige plant met een beschermende hoes. Als je de volledige plant afdekt, is het aangeraden om een ademend materiaal te gebruiken zoals een afdekvlies. Zo vermijdt je dat de plant gaat rotten, omdat het vocht nergens heen kan. Kleinere varianten in een pot kan je eventueel ook naar binnen verplaatsen, naar een vorstvrije plek zoals de garage. Bij lichte vorst volstaat het vaak om de pot in te wikkelen met noppenfolie, zodat de wortels vorstvrij blijven.
Leuke tip
Je plant beschermen tegen de koude hoeft niet saai te zijn. Zo kan je de bladeren beschermen tegen strenge vorst door ze samen te binden en te versieren met kerstverlichting of buitenverlichting. Dit is niet alleen een leuk zicht, de lichtjes geven ook warmte af die als bescherming dient tegen de kou.
Hoe bescherm je terrasplanten tegen vorst?
Omdat je terrasplanten in een pot zitten en de wortels zich daardoor boven de grond bevinden, hebben ook de winterharde soorten bescherming nodig. Ze krijgen de automatische bescherming niet die winterharde planten in volle grond wel hebben en zijn daardoor niet winterhard. Zet ze daarom op een beschutte, vorstvrije plek. Je kan de pot ook voorzien van een vorstvrij laagje langs de zijkanten (noppenfolie of piepschuim), maar houd de onderkant vrij zodat het vocht weg kan. Sommige potten kan je ook kopen met een ingebouwd isolatielaagje. Metaal vermijd je best, omdat het de warmte niet vasthoudt.
Hoe bescherm je vaste planten tegen vorst?
Vaste planten kan je niet, zoals terrasplanten in potten, verplaatsen naar een vorstvrije plek. Ze zijn deels wel beschermd tegen vorst omdat ze in volle grond staan en die grond al als bescherming voor de wortels gaat dienen, maar een extra warme laag kan zeker geen kwaad. Door een laag compost, stro, houtsnippers of bladeren aan te brengen op de grond rond je plant voorzie je de plant hiervan. Dit heet mulchen. Het extra voordeel van deze methode is dat je de afgevallen bladeren van je vaste planten gewoon mag laten liggen. 😉
Geef extra bescherming aan je vorstgevoelige planten
Bij die planten is het namelijk niet voldoende om een beschermend laagje rond de stam of de wortels te voorzien. Je beschermt ze dan ook best volledig door ze te bedekken met een vliesdoek tegen vorst.
Fruitbomen inpakken tegen vorst
Bij fruitbomen moet je vooral opletten als het temperatuurverschil tussen de koude nachten en warmere dagen groot is. De schors komt dan onder spanning te staan en kan barsten. Rond de barsten breng je best tijdig binddraad aan om te vermijden dat de schors verder barst en je boom gevoeliger wordt voor ziektes of afbreekt.
-
Wapen je gazon tegen de winter
Ontdek wat je tijdens het jaar al kan doen om jouw gazon te wapenen tegen de winter.
-