Drie redenen waarom jij deze herfst moet aanplanten in de tuin

Het is zo ver, de herfst doet zijn intrede in onze tuin. De bladeren aan de bomen krijgen hun betoverende kleuren, en hier en daar dwarrelt er al één naar beneden. Toch wil dit niet zeggen dat we de tuin leeg en kleurloos moeten achterlaten terwijl we binnen de warmte opzoeken. De herfst is namelijk het ideale seizoen om de handen uit de mouwen te steken en te gaan planten. Lees vlug verder en ontdek waarom!

Groep plant bomen tijdens de herfst

Waarom is de herfst het ideale seizoen om aan te planten?

  1. In het najaar zijn de weersomstandigheden ideaal
  2. Groot aanbod goedkope maar kwaliteitsvolle planten
  3. Planten krijgen een voorsprong op planten geplant in de lente

1. De herfst, het ideale seizoen om heesters en bomen te planten

In het najaar is de grond nog warm genoeg na de zomer, verwachten we geen langdurige droogte meer en zijn we nog net op tijd voor Koning Winter met de vorst het land binnentreedt. De bodem is dus meer dan ooit klaar om de nieuwe planten de beste kansen te geven om in te wortelen.

2. Koop planten met blote wortel in de herfst

Er is maar één moment in het jaar dat je planten in blote wortel kan aankopen, namelijk in de herfst. Planten in blote wortel zijn niet enkel goedkoper, ze zijn vaak ook sterker en ervaren vaker een snelle en gemakkelijke inplanting. De bekendste planten in blote wortel die je op dit moment kan kopen zijn haagplanten, zoals ligustrum of beukenhaag. Deze bovenstaande voordelen zijn ook van toepassing op planten in kluit.

Persoon plant roos met blote wortels

Tips bij het kopen en planten van planten in blote wortel of kluit

  • Laat de blote wortels of planten in kluit niet uitdrogen en zet ze voor het planten even in water.
  • Graaf een plantgat drie keer groter dan de wortels
  • Knip pas het net rond planten in kluit weg nadat de plant in het plantgat staat

Ontdek meer tips

3. Planten in de herfst voor een voordeel in het voorjaar

Wanneer je planten of bomen aanplant in de herfst hebben ze voldoende tijd om zich te settelen voor de winter eraan komt. Hierdoor beginnen jouw planten het nieuwe tuinseizoen met een aanzienlijke voorsprong, worden ze groter en bloeien ze prachtiger dan planten die pas in het voorjaar geplant worden.

Persoon plant heuchera

Enkele tips bij het planten in de herfst:

  • Plant nooit als het vriest
  • Zorg ervoor dat je de boom op de juiste diepte plant, aangezien bomen vaak te diep worden geplant, wat schadelijk is voor het wortelstelsel. Vraag gerust om advies bij onze medewerkers.
  • Maak het plantgat voldoende groot en voeg extra compost of teelaarde toe rond de wortels. Druk de grond stevig aan maar niet te hard. Houd er zeker ook rekening mee dat de grond tot wel 10 cm kan inzakken na het planten van bomen.
  • Bij planten in pot dien je voorzichtig te werk te gaan bij het verwijderen van de pot. Lukt het niet om de plant gemakkelijk uit de pot te krijgen? Knip de pot dan kapot en trek niet aan de plant om hem te verwijderen.

We beginnen eraan!

Helemaal klaar om de handen uit de mouwen te steken? Ontdek ons assortiment in de winkel of lees hier nog meer over het planten van sierbomen , fruitbomen, rozen of haagplanten.

Benieuwd naar onze activiteiten, aanbiedingen en inspirerende tips?

Volg ons via social media