Fleurige viooltjes voor jouw tuin

Wil jij een echte kleurexplosie in de tuin? Een echte vrolijke en speelse toets? Dan zijn viooltjes onmisbaar dit najaar! Met hun vele kleuren en vormen zijn ze een echte topper voor jouw tuin.

Soorten viooltjes

Met al zijn soorten, vormen en kleuren is het soms lastig door de violen het bos nog te zien. De familie van de viooltjes is groot, zeer groot en bestaat uit wel vierhonderd verschillende soorten. Om jou hierin wegwijs te maken, zetten we al even de belangrijkste kenmerken op een rijtje.

Groot, of klein en fijn?

Bij viooltjes heb je de grootbloemige en de kleinbloemige soorten. Terwijl de grootbloemige stralen met slechts een paar bloemen, maken de kleinbloemige hun formaat dubbel en dik goed met de hoeveelheid bloemen. En wanneer de grote last hebben van neerslag, laten de kleine bloemen hun kopje niet hangen. Je kiest dus best afhankelijk van de plek, of persoonlijke voorkeur welke mee met jou naar jouw tuin trekken.

Alle kleuren van de regenboog, of toch bijna?

Viooltjes komen bijna in iedere denkbare kleur voor. Van prachtig dieppaars tot zonnig geel of fris wit. Tussen al deze kleuren vind je zeker de perfecte kleur voor jouw tuin! Hou je van strak? Dan kan je kiezen voor viooltjes in één kleur. Mag het wat bonter? Combineer dan verschillende kleuren viooltjes, of ga voor twee- of driekleurige bloemetjes.

Als je onze viooltjes van dichtbij bekijkt, zal je ook zien dat er wat verschil zit in hun tekening. Sommige zijn egaal; andere bestaan uit tweekleuren, vaak een lichte kleur en een donkere kleur gecombineerd waardoor ze op een vlag met twee strepen lijken. Of ze hebben in het midden een grote donkere vlek, ook wel ‘oog’ genoemd. En omdat drie verschillende soorten nog niet genoeg was, bestaan er ook viooltjes met fijne lijntjes over de bloemblaadjes vanuit het hart, ook wel ‘adertjes’ genoemd.

Verzorging van viooltjes

Viooltjes zorgen niet enkel voor een vrolijk gezicht in de tuin, ze vrolijken alles op: je terras, balkon of vensterbank. En dat niet enkel in de herfst, maar ze blijven stralen tot ver in de winter of zelfs helemaal tot aan het voorjaar! Ze vullen onze potten en harten met schoonheid en verdwijnen pas bij de aller slechtste weersomstandigheden. En dat alles zonder veel eisen, wat ze de perfecte bloemetjes maakt voor mensen met lichtgroene vingers.

Geef ze een goed plekje

Plant ze in een vorstbestendige pot met goede drainage. Geef ze regelmatig water, zeker tijdens droge najaarsdagen, maar niet tijdens de vorst! Verwijder ook de uitgebloeide bloemen, zo stoppen de viooltjes geen energie in zaadvorming, maar blijven ze nieuwe bloemetjes maken en stralen.

En als laatste puntje om je helemaal te overtuigen van deze schoonheden: viooltjes zijn helemal niet duur! Dus kom vlug langs en laat je helemaal gaan! Die lange sombere wintermaanden krijgen geen kans bij jou.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven