Een moestuin op het terras of balkon

Je hebt geen enorme tuin nodig om te starten met je eigen moestuin. Ook op je terras of balkon kun je prima aan de slag met het kweken van groenten, fruit en kruiden, gewoon in potten! Mix en match je favoriete planten met eetbare bloemen zoals viooltjes, Oost-Indische kers, komkommerkruid en bieslook, en zet daarnaast potten neer vol geurende kruiden. Zo creëer je een oogstrelende tuin die niet onderdoet voor welke bloementuin dan ook!

Wees origineel bij het inrichten en gebruik diverse decoratieve potten, gevlochten wilgenmanden en verhoogde kweektafels. Vergeet ook zeker niet de ruimte omhoog te gebruiken. Door verticaal te tuinieren, zul je zien dat je een hoop groenten en fruit kunt verbouwen. Gebruik hierbij hangplantzakken, verticale groentezakken, kleine fruitboompjes in potten, geleiders voor klimplanten, tomatenspiralen en kruidenrekken om optimaal gebruik te maken van elke vierkante centimeter. Bij het selecteren van potten, let erop dat deze niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook functioneel. Belangrijk is dat ze diep genoeg zijn voor de wortels en dat ze goede afwateringsmogelijkheden hebben, zodat je planten niet verdrinken in overtollig water. Als je van plan bent de potten buiten te laten overwinteren, kies dan voor vorstbestendige materialen. Terracotta potten zijn bijvoorbeeld gevoeliger voor vorstschade dan potten van geglazuurd keramiek, kunststof of hout. Merken als Ecopots en Capi Europe bieden een breed scala aan winterharde bloembakken en plantenpotten.

Begin met een goede voorbereiding 

Neem de tijd om elke pot grondig te wassen met warm zeepsop voordat je enthousiast gaat planten of zaaien. Dit helpt om ziekteverwekkers en schimmels die nog op de loer liggen te elimineren, waardoor je nieuwe plantjes beschermd blijven. Potten die poreus zijn, kan je eventueel aan de binnenkant bekleden met folie. Dit voorkomt dat de potgrond te snel uitdroogt. Essentieel is ook een goede afwatering, en denk eventueel na over een irrigatiesysteem.

Zodra de voorbereiding compleet is, wacht het meest spannende onderdeel. Zet een plan op voor je eetbare tuin, waarbij je slimme keuzes maakt. Let goed op de plaats waar je plant, naast de bloei- en oogsttijden, zodat je zo lang mogelijk kunt genieten van de opbrengst. Kies voor een kwalitatieve moestuingrond, liefst een biologische versie. Denk goed na over de combinatie van verschillende groente- en fruitsoorten. Zet groen met volumineuze bladeren naast prachtige bloemen, speel met de verschillende lagen en de uiteindelijke hoogte van de plant. Zorg ervoor dat de planten die je samen zet, dezelfde behoeften hebben qua zon, beschutting en water. Let erop dat de ene plant de andere niet gaat overwoekeren als ze groter groeien. Maak de bovenlaag van de potgrond netjes af met een laag mulch, boomschors of kiezelsteentjes. Niet alleen ziet de pot er zo aantrekkelijker uit, het helpt ook de grond langer vochtig te houden en maakt het lastiger voor onkruid om te ontkiemen.

Welke groenten kan je zaaien of planten? 

En hoe start je met een moestuin; wat plant of zaai je en wanneer? Dit zijn vragen die je jezelf stelt wanneer je een moestuin begint. Vooral als je maar beperkt de ruimte hebt, is het een uitdaging om te beslissen wat je gaat telen. Gelukkig zijn er talloze variëteiten waaruit je kunt kiezen, zowel zaaien als het planten van jonge gewassen zijn opties.

Start bijvoorbeeld met bladgroenten zoals pluksla, veldsla, rucola en spinazie, die het uitstekend doen in potten. Ook kun je aardappelen of uien kweken in kweekzakken, beginnend met pootgoed. Denk ook aan het planten van radijsjes, kerstomaatjes, komkommers, aubergines, wortelen of aardbeien. Het is ontzettend bevredigend om je gewassen te zien groeien! Je kunt ook beginnen met plantjes, al bieden zaden een grotere diversiteit en zijn ze vaak voordeliger. Als je zaden op de juiste manier bewaart, kun je ze enkele jaren gebruiken, dus maak je geen zorgen als je aan het einde van het seizoen nog wat over hebt. Wel vergt het kweken vanuit zaden meer tijd, vaardigheid en geduld. Voor het kiemen van zaden is een warme, lichte plek binnenshuis of in een kas essentieel. En een passie voor tuinieren mag natuurlijk niet ontbreken!

Niet alle soorten zijn geschikt voor kleine tuinen, maar er zijn speciale compacte variëteiten ontwikkeld voor teelt in potten.

  • Mini-courgette Patio Star F1, die in een pot geteeld perfect jong geoogst kan worden. Deze plant blijft klein en produceert heerlijke vruchten. Je kunt beginnen met zaaien in april.
  • Bieten Hula Hoop biedt een kleurrijke mix aan bietensoorten die je bord opfleuren. Deze kun je vanaf half april zaaien op je terras of balkon.
  • De mini-aubergine Patio Baby F1, met zijn glanzende paarse schil, kan binnenshuis worden voorgezaaid vanaf januari.
  • Pottomaat Gourmandise Red is ideaal voor in een pot en levert zoete kerstomaten op. Start met voorzaaien eind februari.
  • De snackkomkommer Kalimero F1, ideaal voor beperkte ruimtes, kan vanaf maart binnenshuis worden voorgezaaid. 
  • Voor wortelen is er de compacte Parijse Markt 4, die vanaf half maart gezaaid kan worden en niet veel diepte nodig heeft.
  • Romeinse mini-sla Red and Green, perfect voor op het terras of balkon, kan vanaf februari onder glas gezaaid worden.

De juiste tools 

Voor verschillende groenten zijn er handige kweekpotten en -zakken beschikbaar. Dus geen excuus meer als je wortels of aardappelen wilt verbouwen op je beperkte ruimte. Hier vind je een handig overzicht van wat je waarin kunt verbouwen:

  • Aardappelen: ben je dol op een heerlijke portie Belgische frieten? Voor het verbouwen van aardappelen heb je niet veel ruimte nodig. Een eenvoudige aardappelzak is al genoeg om zelf een smakelijke portie frietaardappelen te oogsten.
  • Tomaten: een tomatenplant groeit vooral omhoog en heeft verder niet veel plek nodig. Het is wel belangrijk dat de plant goed ondersteund wordt vanwege de hoogte en het gewicht van de vruchten, wat kan leiden tot het knakken van takken. Een tomatentoren, een combinatie van een kweekpot en een klimframe, is hier de perfecte oplossing voor.
  • Wortels: voor het verbouwen van wortels heb je meer ruimte nodig onder de grond dan boven. Maar geen zorgen, er zijn speciale kweekzakken die genoeg ruimte bieden zodat wortels diep in de aarde kunnen groeien.
  • Aardbeien: ook bepaalde fruitsoorten zoals aardbeien en citrusvruchten lenen zich goed voor het kweken in kleine ruimtes. Er zijn kweekzakken met meerdere openingen waar je aardbeiplanten in kunt zetten. Dit resulteert in een rijke oogst terwijl je maar weinig ruimte gebruikt. Deze zakken zijn ook geschikt voor andere kleine gewassen zoals kruiden.
  • Erwten en bonen: van sperziebonen tot snijbonen, je hebt een ruime keuze en met een pot van minimaal 30 cm diep en 45 cm in diameter kun je al veel soorten verbouwen. Net zoals bij tomaten hebben bonen en erwten niet veel ruimte nodig, maar wel steun in de hoogte. Gebruik touw en stokken of kies voor een speciale bonenkweekzak waarbij de stokken met een bijgeleverde steunring aan elkaar verbonden kunnen worden. Extra compost of meststof en een zonnige plek met minimaal 6 uur zonlicht per dag stimuleren een weelderige groei en oogst.
  • Sla: sla is één van de eenvoudigste en snelst groeiende groenten. Kies voor een pot van ten minste 20 cm diep en 30 cm in diameter. Zorg ervoor dat er onderaan drainagegaten zijn zodat overtollig water kan weglopen. Sla planten houden van zon maar vermijden liever de warme middagzon. Met een kweekpot op wielen kun je ze gemakkelijk verplaatsen. Of kies voor een speciale slakweekzak waarin tot 8 (verschillende) soorten tegelijk kunnen worden geoogst.
  • Tuinkruiden: over het algemeen kun je kruiden makkelijk verbouwen in kleine potten aan het balkon, op de tuintafel of vensterbank. In een specifieke Vigoroot kweekzak kun je zelfs vier soorten kwijt.
  • Andere groenten: natuurlijk zijn er nog veel meer groenten geschikt voor het kweken in kleine ruimtes. Uien en knoflook doen het goed, maar ook bolcourgettes, pepers en minikomkommers zijn leuk om uit te proberen. Kies voor een grotere plantzak waar ze diep kunnen wortelen of geef ze elk hun eigen groeiplaats.

Alles te vinden bij Floralux

Kriebelen jouw groene vingers om aan de slag te gaan? Rep je dan naar Floralux en haal alles in huis om jouw ideale moestuin in potten te creëren.

Ons assortiment tuinserres

Aluminium serres

Luxe serres

Muurserres

Tunnelserres