Alles over voorzaaien

In de winter valt het leven in de moestuin even stil. De koude heeft de tuin en de natuur even in zijn greep. Maar wanneer jouw groene vingers in januari al beginnen kriebelen, dan kan je alvast beginnen voorzaaien binnen. Welke plannen koning Winter dan nog heeft, jij kan alvast aan de slag!

Wat is voorzaaien?

Wanneer het buiten te koud of te nat is, kan je ervoor kiezen om binnen voor te zaaien in zaaitrays. Je laat de zaden hierbij in zaaitrays ontkiemen onder optimale omstandigheden. Zo zijn jouw tere jonge plantjes beschermd tegen niet alleen de winterse weersomstandigheden zoals vorst, regen en wind; maar ook tegen onkruid en slakken.

Daarnaast neem je dankzij het voorzaaien een voorsprong op het nieuwe tuinseizoen. Want als je eerder kan beginnen, kan je natuurlijk ook eerder genieten van jouw eigen verse groenten. Wanneer het risico op vorst geweken is, kan je jouw sterke plantjes uitplanten buiten. En het leukste van al? Je kan zaailingen ruilen met andere moestuinliefhebbers en zo nog meer soorten toevoegen aan je moestuin!

Wat kan je al voorzaaien?

In januari kan je al beginnen bloemkool, raapstelen, radijs, pluksla of spinazie voor te zaaien. In februari kunnen we daar nog kervel, komkommer, koolrabi, prei, selder en kropsla aan toe voegen! Plaats de potjes met bovenstaande zaadjes op een verwarmde plek waar er ook voldoende licht is. Zo kunnen de zaailingen uitgroeien tot sterke en grote plantjes. En om te voorkomen dat ze scheef groeien, draai je ze elke dag een kwartslag.

Wat heb je nodig bij het voorzaaien?

Binnen voorzaaien kan je zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Van enkele zaaitrays tot een heuse elektrische vensterbankkas: de keuze is aan jou. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om gebruik te maken van een groeilamp om jouw plantjes zelfs op de donkerste winterdagen van licht te voorzien. Voor optimale groei maak je daarnaast ook best gebruik van zaai- en stekgrond. Normale potgrond zal vaak te rijk zijn voor kiemende zaden. Een plantenspuit of gieter om water te geven zijn natuurlijk essentieel. Als laatste heb je uiteraard kwaliteitsvolle zaden nodig. Bij Floralux vind je een uitgebreid aanbod groentezaden terug.

Alles te vinden bij Floralux

Kortom, kriebelen jouw groene vingers al aan de start van het nieuwe jaar? Rep je dan naar Floralux en haal alles in huis om jouw moestuinseizoen van start te laten gaan dankzij voorzaaien.

Benieuwd naar onze activiteiten, aanbiedingen en inspirerende tips?

Volg ons via social media