Insectenhotel: waar ophangen en hoe onderhouden

Al jarenlang zijn insecten- en bijenhotels ontzettend geliefd! Met een insectenhuis op te hangen geef je nuttige soorten een geschikte plek om zich voort te planten. Zo kunnen ze hun waardevolle werk blijven doen en helpen ze bij het bestuiven van gewassen, zodat jij later vruchten kunt plukken. Daarnaast helpen ze bij het bestrijden van plaaginsecten zoals bladluizen en dienen ze als voedselbron voor andere dieren zoals vogels en egels. De onschatbare waarde van deze insecten voor de natuur en ons ecosysteem staat buiten kijf!

Verschillende soorten insectenhotels

Insectenhotels worden in allerlei vormen en kleuren ontworpen en gemaakt. Sommige modellen zijn efficiënter dan andere. Je vindt ze vaak kant-en-klaar, maar ook als knutselpakketten waarmee je zelf een bijenhotel kunt maken. Leuk om samen met de kinderen te doen! Of misschien wil je er zelf helemaal één bouwen als je van knutselen houdt! Sommige hotels zijn specifiek gericht op solitaire bijen of hommels, maar ze zijn meestal bedoeld om verschillende soorten aan te trekken. Ze zien er vaak heel decoratief uit en brengen leven in een saaie tuinmuur! Het is ook interessant en leerzaam om insecten te observeren en te identificeren.

Als de zon tevoorschijn komt en het warmer wordt, gaan solitaire bijen op zoek naar een nestelplek. De eerste bezoekers van het hotel zijn meestal gehoornde en rosse metselbijen, die op zoek zijn naar een perfect buisje om hun eitjes in te leggen. Afhankelijk van het type hotel dat je hebt, kun je naast wilde bijen ook andere gasten verwachten, zoals lieveheersbeestjes, gaasvliegen, vlinders, oorwormen, en zelfs parasitaire soorten.

Waar hang je een insectenhotel op? 

Hang een insectenhotel niet zomaar op. Om succes te hebben zijn er enkele belangrijke aandachtspunten.

  • Insecten houden van warmte en zonlicht, dus hang de kast bij voorkeur op een zonnige plek of in de halfschaduw. Zorg ervoor dat de kast goed beschermd is tegen regen en wind.
  • Insecten hebben nectar nodig om te overleven, dus kies een plek met veel nectarrijke bloemen of maak jouw tuin aantrekkelijk voor insecten door deze bloemen te planten of te zaaien. Het is ook een goed idee om speciale mengsels te gebruiken om insecten aan te trekken. Bloembollen zijn een waardevolle toevoeging.
  • Hang het insectenhotel minimaal op kniehoogte, maar bij voorkeur tussen 1 en 2 meter hoogte.
  • Verplaats het insectenhotel niet, anders kunnen insecten te vroeg uitkomen en het niet overleven.
  • Leg takjes in het gedeelte bestemd voor vlinders zodat ze zich eraan kunnen vastgrijpen, en plaats ook wat takjes of stro voor lieveheersbeestjes.

Moet je een insectenhotel schoonmaken?

Op deze vraag is het antwoord eenvoudig. Nee, je hoeft het insectenhotel geen grondige schoonmaakbeurt te geven, laat de natuur zijn gang maar gaan!

  • Wil je de basis van het hotel na de winter toch wat oplappen, gebruik dan enkel zuiver water en vermijd schoonmaakmiddelen. De geur kan insecten afschrikken en ervoor zorgen dat ze het hotel niet willen bezoeken.
  • Om diezelfde reden gebruik je best geen verf of vernis om het hout te behandelen. Indien je het hout van het frame toch wenst op te frissen, gebruik dan enkel natuurlijk bijenwas of natuurlijke oliën zoals zonnebloemolie. Behandel nooit de buisjes of blokken hout waarin de insecten nestelen.Laat de buisjes en de houtblokken in het hotel verder met rust. Hierin hebben bijen en andere insecten hun eitjes gelegd. Het kan een jaar duren voordat de larven uitkomen.
  • Voeg indien nodig nestmateriaal toe aan het insectenhotel. De buisjes kunnen namelijk door de wind uit het hotel vallen, maar ook vogels kunnen schade aanrichten. Koolmezen bijvoorbeeld pikken maar al te graag aan dichtgemetselde buisjes en kunnen een insectenhotel leegroven. Het plaatsen van een gaas voor het insectenhotel kan een oplossing bieden. Zorg bij het (her)plaatsen van de buisjes of houtblokken dat alles stevig vastzit.
  • Wist je dat er ook transparante nestbuisjes bestaan? Deze worden voornamelijk gebruikt bij educatieve insectenhotels.
  • Een goed insectenhotel bevat verschillende soorten buisjes met verschillende diameters waaronder bamboebuisjes, holle stengels en rietstengels. Na verloop van tijd kunnen deze gedeeltelijk vergaan waardoor het nodig is om ze aan te vullen. Gooi de oude niet weg aangezien er nog eitjes in aanwezig kunnen zijn.
  • Een insectenhotel is doorgaans na 2 tot 3 jaar aan vervanging toe, omdat er steeds minder insecten het hotel zullen bezoeken. Gooi een oud insectenhotel niet weg, maar plaats het nog een tijdje op een schaduwrijke plaats, zodat er geen nieuwe insecten meer worden aangetrokken, maar de larven die er nog in zitten, zich wel nog verder kunnen ontwikkelen.

Hang jij er ook eentje op?

Om de afnemende insectenpopulatie te helpen, willen we je graag aanmoedigen om een insectenhotel op te hangen en jouw tuin op een natuurlijke manier en met nectarrijke, (inheemse) beplanting in te richten. Als je het hotel op de juiste plek ophangt, heb je bijna altijd succes, al moet je soms wat geduld hebben!