Wat met engerlingen en emelten in het gazon?

Onder jouw gazon bevindt zich een verborgen wereld vol organismen die organisch materiaal verwerken. Regenwormen zijn hierin de bekendste en zorgen voor een optimale beluchting van de ondergrond. Toch zijn er ook andere, minder gewenste soorten die schade kunnen veroorzaken.

Wat zijn emelten?

Emelten kunnen een echte last zijn voor ons gazon. Deze grijsbruine larven zijn zo'n 4 cm lang en hebben een cilindervormig lichaam. Ze zijn de nakomelingen van de langpootmug uit het geslacht Tipula, vooral de soorten Tipula oleracea en Tipula paludosa zorgen voor problemen.

De koollangpootmug heeft twee generaties per jaar, van april tot juni en van augustus tot oktober. 's Avonds vliegen ze in kleine zwermen net boven de grond en leggen tot wel 1200 eieren in vochtige grond. Per vierkante meter kunnen er 400 emelten voorkomen, die zich voeden met organisch materiaal en graswortels. De tweede generatie overwintert onder de grond.

De weidelangpootmug, met slechts één generatie per jaar, legt haar eitjes in augustus en september. De grijze larven die in de herfst uitkomen, overwinteren in de bodem en kunnen vooral in april en mei schade aanrichten aan het gazon.

Emelten leven in de bovenste 2 tot 3 cm onder het gazon en eten 's nachts aan de planten. Tijdens regenweer kunnen ze ook bovengronds op zoek gaan naar voedsel, en ze zijn niet gevoelig voor vorst.

Wat zijn engerlingen? 

Engerlingen kunnen behoorlijke schade veroorzaken aan je gazon. Het zijn de larven van bepaalde kevers, zoals de meikever, junikever, sallandkever, mestkever en rozenkever. De larven hebben een herkenbaar gekromd lichaam met een dik achterlijf en komen na ongeveer zes weken uit het ei. Ze hebben meestal een geelwit lichaam met een oranjebruine kop.

Hoe lang de larve onder de grond blijft, hangt af van de soort en het klimaat. Anders dan emelten komen engerlingen nooit naar boven. Bij koud weer graven ze zich dieper in de grond in. In de eerste weken voeden ze zich met organisch materiaal, maar daarna schakelen ze over op haarwortels van het gras en uiteindelijk eten ze alle plantenwortels op. Dit kan een enorme vernietiging veroorzaken aan je tuin.

Zo vind je larven in je gazon

Als je vermoedt dat er engerlingen in je gazon zitten, let dan op kleine gele vlekjes. Wil je zeker zijn, maak dan een klein stukje gazon open op de plek waar het gras geel wordt. Zo kan je controleren of er eitjes of larven onder de grond zitten.

Voor emelten kan je zwarte plastic folie gebruiken om ze op te sporen. Leg dit bij voorkeur neer tijdens regenachtig weer, wanneer de larven naar boven komen op zoek naar eten. Doordat de folie donker is, blijven ze op het gras liggen.

Emelten en engerlingen bestrijden

Om van de rozenkever en de sallandkever af te komen, kun je insectenparasitaire aaltjes gebruiken, genaamd Heterorhabditis bacteriophora. Dit is een biologische bestrijdingsmethode waarbij de aaltjes op zoek gaan naar de larven van deze kevers. De aaltjes dringen de larven binnen en scheiden bacteriën af die uiteindelijk dodelijk zijn voor de larven. Deze behandeling kan het beste worden uitgevoerd van half juli tot september. De bodemtemperatuur mag niet lager zijn dan 12°C. Door voor en na de behandeling water te geven, vergroot je de overlevingskansen van de aaltjes en behaal je dus een beter resultaat. 

Voor emelten zijn de insectenparasitaire aaltjes of nematoden Steinernema effectief. Net als bij de engerlingen, zijn dit parasitaire organismen die de emelten binnendringen en daar een bacterie afscheiden.

Om je gras in optimale conditie te houden, kun je ook Larvex van BSI gebruiken. De fijne korrels verdrijven verschillende graslarven zoals engerlingen en emelten op een milieuvriendelijke manier. Met twee tot drie behandelingen per jaar houd je de schadelijke larven weg uit je gazon!