Dit is hoe je snoei- en tuinafval verwerkt
Na een middag in de tuin werken, merk je al snel dat er een hoop snoeiafval ligt. Natuurlijk kun je dit naar het dichtstbijzijnde containerpark brengen, maar er zijn ook originelere methodes om dit op te ruimen. Waarom zou je het niet hergebruiken in je eigen tuin en er iets nuttigs mee doen? Hier vind je enkele slimme manieren om je tuinafval een tweede leven te geven, gewoon binnen je eigen groene oase!
Maak je eigen compost
Je kunt jouw snoei- en tuinafval thuis omzetten tot compost of mulch. Gebruik een hakselaar of snoeischaar om het afval fijn te maken voordat je het toevoegt aan de compostbak. Houtig snoeimateriaal mag niet zomaar in de compostbak terechtkomen.
Door het afval te versnipperen, maak je de compost luchtiger en versnel je het afbraakproces van tuin- en keukenafval. De resulterende compost zal jouw planten van voedingsstoffen voorzien. Zorg ervoor dat je geen grote hoeveelheden van één soort tuinafval toevoegt; meng snoeiafval met grasmaaisel, keukenafval, enzovoort. Om het composteringsproces te bevorderen, is het aan te raden om regelmatig het materiaal om te woelen met een compostpook of spitvork.
Mulch de bodem
Maak gebruik van het snoeisel van bomen en struiken door het om te toveren in een nuttige mulchlaag rondom je perken. Deze laag van organisch materiaal biedt niet alleen bescherming aan de grond tegen het uitdrogen tijdens de warme zomermaanden, maar helpt ook je planten te beschermen tegen de kou in de winterperiode. Daarnaast biedt een laag mulch een geweldige ondersteuning voor het leven in de bodem.
Creëer afsluitingen en tuinpaden
Maak optimaal gebruik van snoeihout in je tuin! Creatieve tuinliefhebbers gooien hun snoeiafval niet zomaar weg, maar zetten het in voor diverse zelfontworpen projecten. Met stevig snoeihout kun je bijvoorbeeld je eigen afsluitingen, borderranden of takkenwallen maken. Begin met het plaatsen van stevige palen in de grond als basis, waar je vervolgens het snoeihout tussendoor vlecht.
Voor het creëren van een takkenwal volstaat het om simpelweg een dubbele rij palen te installeren en de tussenruimtes op te vullen met snoeihout. Ook kun je gehakseld hout gebruiken om paden aan te leggen in je (milieuvriendelijke) tuin, of zelfs een tipi bouwen voor de kinderen. Met holle takjes kun je je eigen insectenhotel in elkaar knutselen, een leuke en nuttige toevoeging aan je tuin.
Laat je creativiteit de vrije loop en denk eens aan het maken van een zelfontworpen rozenboog, bloemenkrans, beeld, kapstok of klimrek voor de moestuin! De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos in een tuin waarin alles wordt hergebruikt!
Recycle jouw grasmaaisel
Een handige manier om een mulchlaag aan te brengen, is door gebruik te maken van grasmaaisel. In jouw moestuin is het slim om maaisel te gebruiken van intensief gemaaid gras, aangezien maaisel van langer gras mogelijk onkruidzaden bevat. Je legt het maaisel neer in een dunne laag van 1 tot 2 cm en vervangt het zodra het verteerd is. In de border helpt dit om ongewenste plantengroei te remmen, vooral in een pas aangeplante border waar de kale bodem bedekt is met een mulchlaag.
Grasmaaisel kan ook op de composthoop, maar voeg tussen elke laag voldoende 'bruin' materiaal toe, zoals bladeren en snoeiafval. Een te dikke laag maaisel verteert moeilijk. Als je kippen hebt, vinden ze vers gemaaid gras geweldig om in te scharrelen.
Als je grasmaaisel wilt vermijden, denk dan eens aan een mulchmaaier. Deze maait het gras, hakt het fijn en verspreidt het gelijkmatig over jouw gazon. Ideaal voor kleinere tuinen! Met een mulchmaaier hoef je het grasmaaisel niet op te vangen, wat tijd bespaart. De fijngesnipperde grasresten dienen als natuurlijke voedingsstoffen voor het gazon en beschermen het tegen uitdrogende zon en wind. Zo voorkom je ook dat het gazon uitgeput raakt en belemmer je de groei van 'onkruid'.
Gooi afgevallen bladeren niet weg
Afgevallen bladeren zijn niet alleen perfect om bladcompost van te maken, maar je kunt ze ook makkelijk verzamelen onder bomen en struiken om de bodem te beschermen tegen erosie, uitdroging en onkruidgroei. De bladeren vormen een natuurlijke bedekking en bieden een geweldige plek voor dieren zoals egels en verschillende soorten insecten om te overwinteren. Op deze manier help je niet alleen een gezondere bodem te creëren, maar maak je ook een vriendelijke omgeving voor de lokale fauna.