Bemesten doet groeien
Tip van je favoriete tuincentrum voor jouw groene vingers: bemesten is een must voor gezond groen. Maar weet je ook waarom? En hoe doe je dit als natuurliefhebber zo duurzaam mogelijk?
Wat is bemesten en waarom is het belangrijk?
Bemesten of het toevoegen van meststoffen aan de grond betekent simpelweg dat je voedingstoffen aan je grond gaat toevoegen die je planten nodig hebben om goed te groeien. Daarnaast is een gezonde, sterke plant ook veel minder vatbaar voor ziektes. Dit omdat de grond van je moestuin vaak die voedingsstoffen niet heeft of omdat ze, net zoals bij de potgrond van kamerplanten, uitgespoeld zijn na enkele gietbeurten.
Er zijn 2 soorten meststoffen: chemische, ook wel gekend als kunstmest of organische. We leggen je graag het verschil uit. Zoals we een paar zinnen geleden al stelden, heeft je grond bepaalde voedingsstoffen nodig, namelijk stikstof, fosfor en kalium oftewel NPK. Het voordeel van kunstmest is dat het elk van die voedingsstoffen bevat, vaak in een uitgebalanceerde juiste verhouding. Daarnaast kan je kiezen voor kunstmest met snel en langzaam werkend effect.
Kiezen voor organische meststoffen?
Organische meststoffen daarentegen zijn een combinatie van meststoffen van dierlijke en plantaardige oorsprong die de voedingsstoffen trager afgeven, wat ook beter is voor je planten. Te veel meststoffen in één keer kan je planten namelijk doen ‘verbranden’. Daarnaast gaat organische bemesting de bodemstructuur verbeteren omdat het bodemleven geactiveerd wordt.
Ook kan je kiezen voor compost als bron van meststoffen. Compost wordt geen meststof genoemd, maar is een bodemverbeteraar. Naast het feit dat compost vooral organisch materiaal in de bodem brengt en zo de structuur verbetert, zorgt het als humusbron ook voor een betere voedingstoestand. In compost zijn veel verschillende voedingsstoffen geconcentreerd die planten opnemen uit de grond. Dit zijn onder meer sporenelementen, fosfor, stikstof, kalium en kalk.
Wanneer moet je bemesten en hoe doe je dat?
Over het algemeen is bemesting nodig wanneer planten niet in rust zijn, dus vanaf maart tot oktober. Voor de meeste tuinplanten is eenmalig bemesten in maart voldoende. Uitzonderingen hierop zijn snelgroeiende planten zoals rozen, eenjarige planten, terrasplanten en moestuinplanten, die kunnen een extra dosis wel gebruiken.
Ook je gazon mag je meermaals bemesten: een eerste keer in maart, daarna in juni/juli en uiteindelijk nog een laatste keer in oktober. Bij grotere gazons of grasvelden raden we aan om een meststofstrooier te gebruiken. Die gaat de meststoffen gelijk verspreiden over je gazon.
Tenslotte bemest je ook je kamerplanten. Ook hier geldt de algemene regel, van maart tot oktober, en mag je dit maandelijks met vloeibare kamerplantenmeststof doen. Houd er wel rekening mee dat als je traag groeiende planten hebt, die minder voedingsstoffen en dus minder bemesting nodig hebben.
Milieubewust bemesten
Het gebruik van meststoffen ligt de laatste tijd meer en meer onder vuur omdat ze niet duurzaam of zelfs slecht voor het milieu zouden zijn. Vooral kunstmest wordt in de strijd voor een beter milieu als boosdoener gezien. De productie ervan veroorzaakt namelijk een hoge CO2-uitstoot. Bij organische meststoffen is dit minder het geval. Toch zijn sommige bestanddelen van organische kunstmest van dierlijke oorsprong en die veeteelt staat ook vrij hoog op het lijstje qua uitstoot.
Desondanks proberen we de impact op het milieu zoveel mogelijk te beperken. Hier volledig in slagen is momenteel moeilijk, omdat de kwaliteit van het product belangrijk blijft. We willen je geen meststoffen aanbieden die weinig tot geen resultaat bieden.
Een extra soort bemesting die je misschien al tegenkwam in de winkel is biologische meststof. Hierbij is het belangrijk dat je goed begrijpt waar die ‘biologisch’ voor staat, namelijk dat het toegestaan is in biologische landbouw, omdat het een plantaardige, microbiële, dierlijke of minerale oorsprong heeft. GFT-afval, turf of stalmest mogen ook als ingrediënten gebruikt worden. Maar let op, dit is geen keurmerk. Er zijn namelijk nog geen specifieke richtlijnen van hogerhand waar de meststoffen aan moeten voldoen als de verpakking vermeldt dat ze biologisch zijn.
Loop je na het lezen van dit artikel nog steeds verloren in onze uitgebreide meststoffenafdeling? We begeleiden je graag in de winkel. Stralende planten zorgen voor stralende mensen 😉