Winterui kweken en bewaren

In Nederland zeggen ze meestal “ui” terwijl in Vlaanderen vaker “ajuin” wordt gezegd. Beide woorden verwijzen naar dezelfde groente: een bolgewas met laagjes en een vrij scherpe geur en smaak. Net als sjalot, knoflook en prei behoort de ajuin tot de knoflookfamilie, ook wel bekend als Allium.

Ajuinen op het veld

De ui is waarschijnlijk één van de meest populairste groenten in de keuken en wordt volop gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Niet alleen de bol, maar ook de bladeren zijn eetbaar. Gemiddeld eet een persoon zo'n 7 kilo per jaar! Voor wie geen fan is of allergisch reageert, kan dat lastig zijn want uien duiken werkelijk overal op. De ui is het hele jaar door verkrijgbaar en ze bestaan in allerlei soorten, elk met hun eigen unieke smaak en uiterlijk.

Uien bewaren

Als je uien op de correcte manier bewaart, zijn ze heel lang houdbaar. Vooral uien die in de herfst worden geoogst, kunnen de hele winter worden bewaard. Verwijder de beschimmelde exemplaren en leg de andere uien verspreid op een droge en goed geventileerde ruimte of hang ze op in bosjes onder een afdak. Na een weekje zijn ze droog genoeg en kan je ze bewaren in een voorraadblik, uienkrat of speciale bewaarzakken. Leg ze steeds op een donkere, droge en goed verluchte plaats.

  • Inspirerend
  • PLEZIERIG
  • BETROUWBAAR
  • BETAALBAAR
  • TOEGANKELIJK