Hoe zaai ik klaprozen? 

De Papaver Rhoeas is een kleurrijke éénjarige plant die zich gemakkelijk verder uitzaait na de bloei. Dit elegante plantje brengt kleur in jouw tuin samen met een eervolle herinnering aan vroeger. 

De bodem

Klaprozen gedijen goed in een droge of zanderige grond. Een goed doorwoelde, vochtdoorlatende en losse fijn geharkte grond is aangewezen. Zorg ervoor dat het onkruid eerst verwijderd is vooraleer je zaait. Gebruik geen meststoffen.

Standplaats

Zaai de klaprozen bij voorkeur op een plaats in de volle zon.

Zaaien

De zaadjes zijn zeer fijnkorrelig, er wordt aangeraden ze op 25 cm afstand te zaaien. Zaai dus de zaadjes heel dunnetjes over de oppervlakte en hark ze niet in. De zaadjes hebben licht nodig om te kiemen. Voor een makkelijke verspreiding kan je de zaadjes vermengen met wit zand, zo zie je ook waar je reeds gezaaid hebt.

Kiemen

Na 10 à 15 dagen zullen de zaadjes beginnen kiemen, afhankelijk van de weersomstandigheden. 

Bloei

Een 75-tal dagen na het zaaitijdstip zal de klaproos beginnen bloeien, uiteraard afhankelijk van de weersomstandigheden.

Weetjes

  • De klaproos werd het symbool van de Eerste Wereldoorlog door het gedicht ‘In Flanders Fields’ geschreven door
    John McCrae, een Canadees militair die ook fungeerde als arts tijdens WO I.
  • Tijdens de oorlog waren heel wat stukken land bezaaid met landmijnen, prikkeldraad en artillerie-inslagen, het enige wat daarop groeide was de klaproos.
  • Omdat de klaprozen zo goed bloeiden op de slagvelden dachten de soldaten dat hun felrode kleur voortkwam van het bloed van de gesneuvelden.
  • Naast de rode kleur werd de zwarte kleur van het hart gelinkt aan de rouw en als je goed kijkt zie je in het hart van de bloem een kruisvorm, voor velen een symbool van lijden en verlossing.
  • Sommige klaprozen worden gebruikt om opium en morfine van te maken. Dit verdovend middel werd vaak gebruikt om de pijn van gewonde soldaten te stillen.
  • In Frankrijk ziet men de korenbloem als symbool van de oorlogsslachtoffers. Deze bloem had dezelfde kleur als de uniformen van de Franse soldaten.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven