Tips en weetjes over een dwergkonijn

Vooraleer je een konijn in huis neemt is het belangrijk op de hoogte te zijn van de noden van deze pluizige metgezel. Graag zetten we de belangrijkste zaken even op een rijtje.

Vervoer

Konijnen zijn stressgevoelige dieren, zorg ervoor dat het konijn niet langer in de wagen zit dan nodig. Ideaal voor het vervoer is een transportbox, boxen voor katten zijn ook uiterst geschikt voor konijnen. Konijnen voelen zich beter in een transportbox dan in een kartonnen doos, dit vermindert de stress aanzienlijk.

Huisvesting

Een konijn dat niet voldoende kan bewegen heeft meer kans op gezondheidsproblemen. Zorg ervoor dat je konijn voldoende loopruimte heeft in zijn kooi of hok, zeker wanneer je konijn weinig vrij kan rondlopen. Het konijn moet languit kunnen liggen en gestrekt op de achterpoten kunnen staan, voorzie ook ruimte voor een toilet.

Hou je je konijn buiten zorg er dan voor dat hij niet uit de ren kan springen of zich kan uitgraven. Hou je je konijn binnen zorg er dan voor dat het veilig is om in huis rond te rennen, denk daarbij vooral aan het wegwerken van elektriciteitskabels. Plaats de kooi niet in de volle zon want konijntjes kunnen niet zo goed tegen de warmte. Tijdens de winter is het noodzakelijk om tocht te vermijden.

Voeding

Konijnen hebben een tere maag, de juiste voeding is dan ook van groot belang. Zorg dagelijks voor vers water en vers hooi en vul dit aan met konijnenkorrels. Het is aangeraden konijnenkorrels te geven die er allemaal hetzelfde uitzien, zo krijgt het konijn alle nodige voedingstoffen binnen. Indien je gemixte voeding geeft let er dan goed op dat je konijn niet selecteert, dit kan fataal zijn voor de maag.  Konijnen eten ook graag groenten maar geef dit met mate, begin met kleine stukjes en niet te veel van een zelfde soort.

Jonge konijntjes geef je best dezelfde voeding als ze in de winkel of bij de kweker krijgen, hun maagjes zijn extra gevoelig. Na enkele weken kan je overstappen op andere voeding, meng de nieuwe voeding gedurende 7 dagen met de oude voeding om het maagje geleidelijk aan te laten wennen. Heeft je konijn last van diarree? Ga dan onmiddellijk naar een dierenarts.

 

Vaccinaties

Konijnen worden het best gevaccineerd tegen RHD en myxomatose. Hiervoor bestaat een prima vaccin dat reeds vanaf 5 weken kan gegeven worden. Dit vaccin beschermt de konijntjes gedurende 1 jaar. Helaas is een tijdje geleden een nieuwe variant van RHD opgedoken waarvoor het vaccin niet werkt, raadpleeg je dierenarts voor een extra vaccin hiervoor.

Weetjes

  • Konijnen zijn nachtdieren, overdag zijn ze minder actief.
  • Tanden van konijnen blijven hun hele leven groeien, hooi zorgt ervoor dat de tanden afslijten maar ook wilgentakken zijn hier een ideaal middel voor.
  • Konijn zijn groepsdieren, het is aangeraden er 2 te houden zodat ze elkaar gezelschap kunnen houden. De ideale combinatie is een mannetje en vrouwtje, laat het mannetje wel castreren om gezinsuitbreiding te voorkomen :)
  • Ook de vrouwtjes worden meer en meer gesteriliseerd omdat zij soms last krijgen van de voortdurende wisselingen van hun hormonen.
  • Konijntjes hebben soms rode urine. Dit is meestal niet zo erg en komt door de voeding.
  • Konijntjes hebben 's nachts andere uitwerpselen die ze terug opeten om hun vitamientjes binnen te krijgen.
  • Controleer regelmatig de oortjes van je konijn zodat je vroeg kan zien of hij/zij besmet is met oorschurft

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven