Welk glas kies je best voor je tuinserre?

Heb jij groene vingers en kweek je graag je eigen groenten en fruit? Dan droom je vast van een eigen tuinkas of serre! Hiermee kan je gewassen kweken die het in ons klimaat moeilijker hebben en kan je eerder beginnen met telen en langer genieten van je moestuin. Daarnaast zal het de opbrengst zeker vergroten en meer voldoening geven voor je harde werk. In de winter kan je de tuinserre gebruiken als overwinteringsplaats voor vorstgevoelige planten. Niets dan voordelen dus!

Er is een groot aanbod van tuinserres op de markt, in allerlei maten, kleuren en met verschillende soorten glas. Ook onze webshop biedt een uitgebreide selectie, want voor elke tuin is er wel een geschikt model te vinden. De frames zijn meestal gemaakt van aluminium profielen of hout, maar wat is nu precies het verschil tussen de verschillende soorten beglazing en wat is dan de beste optie? Wil je bijvoorbeeld een serre met veiligheidsglas of met polycarbonaat? Hier zetten we de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Tuinbouwglas

 

Tuinbouwglas is een veelvoorkomend materiaal voor tuinserres vanwege de betaalbaarheid. Het is dunner (3 mm) en minder sterk dan veiligheidsglas, maar kan gevaarlijk zijn als het breekt vanwege de scherpe scherven. Het bestaat uit kleine ruiten die eenvoudig vervangen kunnen worden met glasclips. Tuinbouwglas laat 90% van het zonlicht door en blokkeert schadelijk ultraviolet licht. Het zorgt ook voor een goede warmte-isolatie.

Veiligheidsglas

 

Het veiligheidsglas is een soort floatglas dat een speciale thermische behandeling heeft ondergaan. Door verhitting tot meer dan 600°C en vervolgens snelle afkoeling, krijgt het glas zijn unieke eigenschappen. Het is tot wel 6 keer sterker dan standaard tuindersglas en mocht het toch breken, dan valt het uiteen in botte stukjes. De randen van het glas zijn gepolijst, afgerond en niet scherp, waardoor het veiliger is, met name in tuinen waar kinderen spelen, huisdieren rondlopen of er veel bomen zijn. Daarom is veiligheidsglas het meest aanbevolen type glas voor zulke situaties. Het wordt meestal geleverd in een dikte van 3 of 4 mm en laat ongeveer 90% van het licht door. 

Het monteren van veiligheidsglas is eenvoudig omdat het in grote ruiten wordt geleverd in plaats van gestapelde ruiten, zoals bij tuinbouwglas. Het is bestand tegen krassen en heeft een isolatiewaarde van ongeveer 6W/m² K. Hoewel veiligheidsglas duurder is dan normaal tuinbouwglas, wegen de voordelen zwaarder dan dit nadeel. Het wordt vaak gemonteerd met glasclips, maar als je voor dit type glas kiest, is het sterk aan te raden om ook te kiezen voor de optie stormbeveiliging. Met de glaspanelen gemonteerd in kunststof beglazingsstrips, wordt het geheel steviger en vermindert het risico op breuk aanzienlijk.

Polycarbonaatplaten

 

Polycarbonaatplaten zijn meestal 6 mm dik en bijna onbreekbaar. Ze zijn zeer licht en eenvoudig te installeren. De platen met dubbele wand bieden uitstekende isolatie. Ze isoleren bijna 40% beter dan enkel glas, maar het grootste voordeel is dat de zonnestralen worden gefilterd, waardoor planten nauwelijks verbranden. Als nadeel kan worden genoemd dat de platen niet transparant zijn en dus een minder luxueuze uitstraling hebben dan glas. Ze laten ook minder licht door dan glas, de hoeveelheid is afhankelijk van de dikte van de platen. Onder invloed van uv-straling en weersomstandigheden kunnen tekenen van veroudering optreden. Ontdek het volledige assortiment tuinserres in onze webshop.

Ons assortiment tuinserres

Aluminium serres

Luxe serres

Muurserres

Tunnelserres