Mei is de moestuinmaand!

In deze periode nemen we traditioneel afscheid van de IJsheiligen. Dit betekent dat de kans op nachtvorst na de vijftiende van mei in theorie verdwijnt, waardoor je alles veilig buiten kunt zetten. Echter, in de praktijk is het verstandig om nog even rekening te houden met mogelijke koude nachten en dus je beschermingsmaatregelen nog niet op te bergen.

Deze belangrijke maand biedt ontelbare mogelijkheden in de moestuin: je kunt je gehele groentetuin vullen met al vooraf gezaaide plantjes of je besluit om wat later te beginnen en deze maand vanaf het begin rustig aan te pakken.

Ziektes, ongedierte, onkruiden en de kans op nachtvorst

... het blijft een voortdurende uitdaging in je eigen groentetuin! Met het stijgen van de temperatuur, vooral tijdens de nachten, schieten alle plantjes ineens in de groei. En raad eens wie er vooraan staat in die groeispurt? Juist ja, het onkruid! Deze ongewenste groeiers wurgen letterlijk je groenteplanten door voedingsstoffen en water weg te kapen. Lege stukken in je tuin kun je bedekken met karton, een speciaal doek of mulch om het onkruid geen kans te geven. Tussen de al geplante groenten of zaadrijen wordt dagelijks wieden of, als het kan, schoffelen een vast onderdeel van je routine. Na het wieden of schoffelen werkt een laagje grasmaaisel perfect om onkruid tegen te gaan. Dit houdt niet alleen de bodem vochtig en warm, maar zorgt ook voor een slimme recycling van je tuinafval. Let wel op, want zo'n mulchlaag is ook een heerlijke verstopplek voor plaagdieren zoals slakken, dus blijf opletten!

Over slakken gesproken; ze zijn gek op jonge plantjes. Wees ze een stap voor door biologische slakkenkorrels strategisch rond je kwetsbare gewassen te verspreiden. Gebruik ze met mate en zorg dat ze niet hun kracht verliezen door de regen, door ze bijvoorbeeld onder een schuine dakpan of tegel te leggen voor optimale werking. Slakkenvallen gevuld met sterk bier zijn ook effectief, hoewel veel tuinders dat biertje misschien liever zelf drinken. Biologische nematoden winnen aan populariteit en bewijzen hun nut in de strijd tegen slakken en ander ongedierte zoals emelten. Maak daarnaast je tuin aantrekkelijk voor natuurlijke vijanden van slakken zoals kikkers, vogels en egels, zodat zij je met plezier assisteren in de strijd tegen deze glijdende indringers.

Nog meer ongedierte

In mei kunnen we volop genieten van onze moestuin, maar met de warmte en vochtigheid komen ook uitdagingen. Het is een periode waarin succes en gevaar hand in hand gaan. Ongedierte gedijt goed onder deze omstandigheden en kan onze pogingen om een bloeiende moestuin te kweken in gevaar brengen. Gelukkig zijn er enkele maatregelen die we kunnen nemen om dit tegen te gaan.

Wanneer luizenplagen opduiken, is het belangrijk om snel te handelen. Biologische bestrijdingsmiddelen op basis van pyrethrum of koolzaadolie zijn effectieve opties. Daarnaast kunnen zelfgemaakte remedies zoals brandnetelthee of een mengsel van azijn en zeep helpen om bladluizen af te weren.

Om bacteriën en schimmels te voorkomen, is het essentieel om onze planten te versterken. Door ze goed te voeden en te behandelen met gesteentemeel zoals basalt- of lavameel, kunnen we hun natuurlijke afweersysteem versterken. Deze poeders bevatten kiezelzuur en sporenelementen die de bladeren sterker maken en de zuurgraad verhogen, waardoor de planten beter bestand zijn tegen ziektes. Het gelijkmatig verstuiven van het meel op vochtige planten is een effectieve methode. Met deze preventieve maatregelen kunnen we onze moestuin gezond houden en hopelijk een overvloedige oogst tegemoet zien.

Sterke en gezonde zaailingen

Ondertussen zijn we ook bezig met het dunnen van de zaailingen, zodat de sterkste exemplaren nu voldoende licht, lucht en ruimte hebben om goed te groeien wanneer ze worden uitgeplant. Een ervaren moestuinier zal hier minder moeite mee hebben, omdat deze in het voorjaar met mate heeft gezaaid. De zaailingen van de meeste groenten zijn een smakelijke toevoeging aan gerechten zoals sandwiches of salades. Gooi ze dus niet weg, maar spoel ze af en probeer ze eens uit! Na het dunnen drukken we de overgebleven zaailingen stevig aan en geven we ze water, zodat eventuele losse plantjes zich opnieuw kunnen verankeren zonder al te veel moeite met de plotselinge ruimte die ze nu hebben.

Alles naar buiten!

Tegen het einde van deze maand zullen alle gewassen buiten staan: pompoenen, tomaten, komkommers, courgettes, aubergines en bonen, of ben je nog helemaal niet begonnen? Het is nog steeds niet te laat om te starten! Overweeg om alvast plantjes te kopen in plaats van nu nog te zaaien, dit bespaart je bijna een maand tijd! Naast het planten, dunnen en zaaien is mei natuurlijk ook een tijd van oogsten. De eerste tuinkruiden, spinazie, jonge sla en natuurlijk asperges worden deze maand al geoogst. Ook de laatste wintergroenten zoals broccoli en bloemkool maken nu plaats voor jonge gewassen!

Diversifieer in je moestuin; plant en zaai verschillende variëteiten zodat het een leerzame reis wordt met ups en downs. Leer de planten kennen om ziekten en plagen voor te zijn, en leer hoe je met 'onkruid' om kunt gaan. Probeer na de vorst ook eens wat bijzondere gewassen zoals sojabonen, linzen of quinoa, en combineer al je groenten natuurlijk met bloemen die nuttige insecten en bestuivers naar je tuin zullen lokken. Ze maken de groentetuin compleet, zorgen voor kleur en zijn vaak zelfs eetbaar!

Ons assortiment tuinserres

Aluminium serres

Luxe serres

Muurserres

Tunnelserres