Hoe voorkom je dat planten in de tuinkas verbranden?

Een serre is perfect voor het kweken van je eigen groenten en fruit, vooral voor kwetsbare gewassen zoals tomaten, paprika's, pepers en komkommers. In de zomer kan het echter behoorlijk warm worden in de tuinserre, waardoor de planten kunnen verbranden en de grond te snel uitdroogt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je serre te beschermen tegen de felle zon en oververhitting te voorkomen.

Ventileer je tuinserre

Elke serre is uitgerust met een aantal dakramen. Het is cruciaal deze te gebruiken, omdat goede luchtcirculatie essentieel is voor een ideale kweekomgeving! Zo voorkom je oververhitting en condensvorming op het glas. Houd de luchtramen daarom zo vaak mogelijk open, tenzij het hard waait. Dit kan handmatig, maar een automatisch raamopener is echt een uitkomst. Zo’n apparaat is eigenlijk onontbeerlijk! Het functioneert niet met elektriciteit, maar op basis van temperatuurveranderingen. Zo wordt je kas automatisch geventileerd naarmate het warmer of kouder wordt.

Hoe werkt zo’n automatische raamopener dan?

Wel, de cilinder binnenin bevat een olie die uitzet of inkrimpt bij temperatuurverschillen, waardoor het mechaniek automatisch in werking treedt. Bij een temperatuur vanaf 15° C zal de olie uitzetten, wat ervoor zorgt dat de cilinderstang uitgeschoven wordt en het dakraam zich opent. Hoe meer de temperatuur stijgt, des te verder de stang zich uitschuift, en het raam opent zich navenant verder. Zakt de temperatuur, dan krimpt de olie weer, waardoor het raam geleidelijk sluit. Er zijn verschillende modellen beschikbaar, afgestemd op de afmetingen en het gewicht van het raam.

Het nut van een louvreraam

Je kunt de ventilatie verbeteren met een louvreraam, naast het dakraam. Zo ontstaat een optimale luchtcirculatie. Het louvreraam heeft meerdere lamellen van gehard glas en wordt in de zijwand van de tuinserre gemonteerd. Je kunt de lamellen horizontaal openen voor ventilatie, en in gesloten stand overlappen ze elkaar verticaal. Als extra kun je een speciale raamopener installeren.

Maak gebruik van schaduwdoek

Een te intense zonnestraling kan jouw planten meer kwaad dan goed doen. Een UV-weerbestendig schaduwzeil biedt uitkomst door zonlicht te temperen en voor een diffuse lichtinval in je serre te zorgen. Een lichtreductie van 40 tot 50% blijkt voor de meeste planten ideaal. Als alternatief kun je overwegen een vliesdoek te plaatsen, dat weliswaar voordeliger is, maar niet dezelfde duurzaamheid en bescherming tegen zowel hitte als direct zonlicht biedt als een schaduwzeil. Het helpt wel tegen overhitting, het verschroeien van bladeren en het uitdrogen van je gewassen.

Eenvoudige installatie

Wanneer de constructie van je serre uitgerust is met sleuven, laat een schaduwzeil zich met behulp van speciale klemmen eenvoudig installeren. Dit is mogelijk zowel aan de buiten- als binnenkant, al zal een binnenshuis geplaatst zeil langer meegaan doordat het beter beschermd is tegen weersomstandigheden en niet beschadigd raakt door wind.

Wat is witvast?

Grotere serreramen worden vaak bedekt met witvast of serrewit, maar dit kan ook zeker nuttig zijn voor kleinere modellen. Het is een zeer populair schermingsmiddel dat wereldwijd door kwekers wordt gebruikt. Het is zeer effectief en eenvoudig aan te brengen, en wordt niet alleen gebruikt voor kassen, maar ook voor veranda's, koepels, werkplaatsen, enzovoort.

Overdreven warmte en zonlicht tegenhouden

Witkalk legt een filterlaag op de buitenkant van de ramen, waardoor overmatige warmte en zonlicht worden tegengehouden. Dit verlaagt aanzienlijk de temperatuur in de kas. Als het regent, wordt het filter transparant, waardoor zonlicht naar binnen kan schijnen, en zodra het droog is, krijgen de ramen hun witte kleur weer terug. Witvast bevat geen schadelijke stoffen die de tuin of vijver kunnen vervuilen. Afhankelijk van de weersomstandigheden blijft het meestal ongeveer 2 maanden op de ramen zitten. Het aanbrengen ervan is eenvoudig met een nevelspuit, rugspuit of verfkwast.