Hoe vul ik hangmanden?
Een leuke manier om bloemen op jouw terras, balkon te integreren die weinig plaats in neemt, zijn hangmanden. Ze zorgen voor een waterval van bloemen en kleuren die de hele zomer een lust voor het oog is.
Hangmanden voorbereiden
Breng een plastiekfolie aan om het water in de mand te houden. Plaats daarna een vochthoudende doek of een kokosmat om het water vast te houden en gelijkmatig te verspreiden over de hele mand.
Opvullen met potgrond
Vul de hangmand op met potgrond. Blijf 2 cm van de bovenkant. De potkluiten zullen immers ook nog plaats innemen. Zeer belangrijk voor de goede groei van jouw planten is de keuze van potgrond. Koop potgrond met de nodige meststoffen en een goede structuur. Hierdoor zullen jouw gezonde planten goed floreren.
Kiezen van planten
De meeste hangmanden bezitten zowel hangplanten als staande planten. Enkele voorbeelden van hangplanten: Bidens, Bacopa, Surfinia, Lobelia richardii, Persicaria capitata, Lotus, Sanvitalia,...
Het inplanten
Zet eerst alle planten uit op de gewenste plaats tot je de gewenste schikking hebt bekomen. Zorg ervoor dat de hangplanten aan de zijkanten staan en dat er in het midden enkele staande planten komen. Let er op dat er een gietrand is van een tweetal centimeter. Druk de potgrond lichtjes aan. Eventueel kan je om gemakkelijker water te kunnen geven nog één van de lege bloempotjes in de potgrond steken. Zet de hangmand binnen, op een plaats met veel licht, tot het buiten vorstvrij is en geef regelmatig water.
Weetjes
- Vanaf half april zijn deze prachtige planten in pot verkrijgbaar bij Floralux. Vanaf half mei kunnen eigenlijk alle eenjarigen naar buiten. Het gevaar voor vorstschade is dan meestal geweken; na de ijsheiligen.
- Tijdens warme zomerdagen hebben de hangmanden dagelijks water nodig. Geef echter niet te overvloedig water, anders rotten de wortels van de planten.
Water geven gebeurt het best in de morgen of 's avonds. TIP: Een grote mand bezit een grotere waterbuffer en hoef je minder vaak te gieten. - Bemest regelmatig (soms wekelijks) bij met een vloeibare meststof.
Gebruik je korrelmeststof, meststoftabletten of -pillen, dan hoef je maar maandelijks eens bij te bemesten. Bij gebrek aan meststof krijgen de planten bleekgroene tot gele bladeren en sterven geleidelijk af. - Let er op de uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen.
- Indien er een witte “waas” op de blaadjes komt is dat waarschijnlijk meeldauw.
Gebruik dan een beschermingsmiddel om deze schimmel te bestrijden. - Soms kunnen de bladluizen de jonge scheuten aanvallen. Besproei de planten met een zacht insectenmiddel om ze te verwijderen.
- Indien de hangplanten te lang worden, mag je ze eens insnoeien en ze nadien bijbemesten zodat je verjongde groeikracht krijgt bij je planten.
- Is de bloemenpracht uit de mand verdwenen door uitputting of vorst? De inhoud kan dan het beste worden geledigd op de composthoop. Als je voorzichtig te werk gaat, kan je het buitenste mos en de doek nog hergebruiken. Hiervoor hoef je niet te wachten tot volgend voorjaar. Een hangmand kan aan alle seizoenen worden aangepast.