Gaura lindheimeri: snoeien en soorten

De prachtkaars, of Gaura lindheimeri, is een schitterende meerjarige plant die zijn bloemenpracht behoudt tot ver in het najaar. Deze plant valt op door zijn rechte bloemstelen die voortdurend bedekt zijn met een overvloed aan witte of dieproze bloemen. Perfect voor wie houdt van een tuin met een wildere uitstraling, maar ook fantastisch tussen siergrassen en Verbena. De rechtopstaande stengels en lancetvormige bladeren dansen gracieus in de wind.

Of je nu een border nieuw leven in wilt blazen of je balkon of terras een frisse uitstraling wilt geven, de prachtkaars is een ideale keuze. In bloemperken mengt hij zich moeiteloos tussen andere planten, waarbij hij zich subtiel laat ondersteunen door zijn buren. Plaats hem waar je wilt, de prachtkaars brengt overal een sierlijke charme en zorgt voor een speels effect in elke tuin.

De beste standplaats

Zodra je deze meerjarige plant in je tuin introduceert, zal hij je buitenruimte van juli tot eind oktober met bloemen sieren. De plant doet het bovendien goed in vrijwel elke grondsoort, mits deze goed water doorlaat. Ondanks dat de plant redelijk tegen de kou kan, is het verstandig voorzorgsmaatregelen te treffen bij extreem nat winterweer om wortelrot te voorkomen. Dit kan door rondom de plant een mulchlaag aan te brengen voor extra bescherming tegen de vorst of door de plant af te dekken met beschermingsvlies. Deze sierlijke blikvanger staat bij voorkeur op een plekje in de volle zon, al zal deze ook niet misstaan in de halfschaduw. De prachtkaars is zelfs geschikt voor tuinen aan de kust.

Wat de plant extra speciaal maakt, is zijn vermogen om bijen, hommels en vele andere insecten te lokken. De Gaura-bloemen, boordevol nectar en bloeiend tot ver in het herfstseizoen, vormen een belangrijke energiebron voor insecten, ook in een periode waarin voedsel schaarser wordt. Daarbij produceert de plant de hele bloeiperiode door continu nieuwe bloemen, waardoor ze heel aantrekkelijk is.

Gaura snoeien in het najaar

Bij deze rijk en lang bloeiende planten komt het vaak voor dat ze niet genoeg tijd krijgen om voldoende reserves aan te leggen om gemakkelijk de winter te overleven. Daarom adviseren we, hoe spijtig ook, om eind september de snoeischaar in deze kleurrijke bloeiers te zetten. Door het snoeien in deze periode verbruiken ze minder energie voor het vormen van nieuwe bloemen en zaadjes. Knip de planten terug tot ongeveer 20 cm boven de grond, zodat ze voldoende blad overhouden om energie op te vangen door fotosynthese. Dit vergroot de kans dat je plant volgend seizoen weer volop in je tuin staat te stralen.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om niet te snoeien, zodat bijen tot laat in het seizoen van de nectar kunnen genieten. Als je de stengels laat staan, zal Gaura zichzelf uitzaaien, maar bedenk wel dat de nakomelingen in kleur en hoogte kunnen verschillen. Door haar uitbundige bloei en zaadproductie breidt Gaura zich snel uit, wat je in een mum van tijd een volle Gaura-border oplevert. Vermeerderen door middel van een kruidachtige zomerstek werkt ook erg goed. Kies een jonge, nog groene scheut van zo'n 10 cm lang met ten minste één klein blaadje er nog aan. Plant deze stek in een pot met goed doorlatende aarde en zet op een warme, lichtrijke plek tot de wortels gevormd zijn. Let op dat de aarde licht vochtig blijft, maar absoluut niet te nat.

Gaura cultivars

Van Gaura lindheimeri bestaan tientallen cultivars die verschillen in hoogte en bloem- en bladkleur. Je hebt soorten met puur witte bloemen zoals 'Snowbird', terwijl anderen een schakering hebben met roze en donkerroze bloemen zoals 'Gaudi Pink' en 'Crimson Butterflies'.