Oogstkalender in juni & juli
Mooie, verse groenten en fruit op het menu? Zorg er dan voor dat jouw planten nooit dorst en honger lijden. Ook tijdens de vakantie mag de moestuin niks tekortkomen. Voorzie een druppeldarm tussen planten in volle grond en sluit aan op een watertimer. Hiermee regel je op aangepaste tijdstippen water naar de moestuin. Ook planten in een bak of pot kan je voor een paar dagen voorzien van water met behulp van een bewateringssysteem.
Juni is de maand waarop we de tafel rijkelijk kunnen vullen met verscheidene vruchten in alle kleuren en smaken. Van koude in (fruit)salades tot bereid in ovenschotels of soep. Hoe groter je moestuin, hoe groter de keuze zal zijn. Deze groenten en fruit kan je nu al oogsten:
|
|
|


Bemest je groenten want de voedingsstoffen hebben ze hard nodig om mooie, grote vruchten te maken. Gebruik biologische vloeibare mest voor groenten, tomaten of kruiden, en meng elke 2 weken een dopje in het gietwater. Zo blijven je groenten steeds verder groeien. Vooral je tomaten kunnen dat extraatje goed gebruiken om smaakvolle vruchten te maken. Uitzondering: bonen hebben geen mest nodig.
Blijf tussendoor goed wieden; geef het onkruid geen kans om in het zaad te komen. Houd de slakken goed in de gaten want ze kunnen in een mum van tijd jouw gewassen kaalvreten! Net zoals de bladluizen die dit jaar massaal aanwezig zijn. Deze kleine bladeters vermenigvuldigen zich razendsnel bij warm en vochtig weer. In de moestuin zien we vooral de zwarte bonenluis smullen van je (tuin)bonen. Met hun gesabbel aan de blaadjes remmen ze planten in hun groei. Bladluizen zijn daarnaast ook overbrengers van vervelende virusziekten zoals roetdauw, witziekte en roest. Bestrijd ze met hun natuurlijke vijanden zoals de larven van lieveheersbeestjes. Op één dag tijd kunnen de larven makkelijk tussen de 100 en 150 bladluizen verorberen.
Wist je dat... mieren bladluizen melken? Zowel de groene als de zwarte bladluizen scheiden honingdauw af, een zoete stof waardoor de bladeren kleverig worden. En laat mieren nu net dol zijn op deze 'honing'. Ze bewaken soms hele bladluiskuddes om ze te kunnen 'melken'. Dit verklaart waarom er op één plant vaak bladluizen en mieren bij elkaar te vinden zijn.
Plaats tekort?
Krijg je er niet genoeg van en wil je nog meer groenten kweken? Gebruik tuinmuren om verticaal te moestuinieren. Hang aan de muren (hangende) bloembakken op om kleine soorten, zoals pluksla of spinazie, en kruiden in te kweken. Kies de zonnigste plekjes uit om er het maximum uit te halen.
Let wel op: niet alle soorten houden van veel zon. Kijk steeds goed naar de planttips vooraleer ze omhoog te hangen.
Nog op zoek naar zaden? Ontdek dan snel onze (biologische) groenten- en fruitzaden.
