Chrysant, zoveel meer dan een kerkhofplant

De kerkhoven staan er begin november fleurig bij. Met chrysanten kleuren we de graven en wensen we de overledenen het eeuwige leven toe. De bloemen, die in China als heilig worden aanzien, geven ons rust en een sprankel hoop in moeilijke tijden.

Chrysanten worden doorgaans aanzien als kerkhofplant en worden omwille van dit imago minder vaak in de tuin aangeplant. Nochtans vraagt deze plant weinig onderhoud en schenkt ze ons gedurende de herfstmaanden een overvloed aan bloemen. Op het moment dat de meeste planten in de tuin in rust gaan, geeft de chrysant ons nog een grote variatie aan kleuren.

Symboliek 

De vaste planten komen van oorsprong uit China waar ze al meer dan 2500 jaar worden gebruikt, niet alleen als sierplant maar ook als geneeskrachtige plant en smaakmaker. De Aziaten gebruiken al eeuwenlang de Chrysanthemum morifolium als medicijn tegen hoofdpijn, duizeligheid en hart- en vaatziekten. Het zou ook helpen om sneller te genezen van griep. De eetbare soorten worden speciaal voor dit doeleinde gekweekt. De soorten die we in de winkel aantreffen zijn niet geschikt voor consumptie. In China en Japan staat de plant bovendien symbool voor een lang en gelukkig leven. Het drinken van chrysantenwijn verzekerde je een goede gezondheid.

De naam chrysant komt uit het Grieks waarbij “chrusosgoud betekent en “anthemonbloem. Bij de Grieken werd de plant gezien als een bescherming tegen demonen. Om die reden gebruikten de Grieken de chrysant reeds als grafbloem. Deze traditie wordt nu bij ons verder gezet.

  • Inspirerend
  • PLEZIERIG
  • BETROUWBAAR
  • BETAALBAAR
  • TOEGANKELIJK