Lavendel liefde: kies, plant en verzorg als een pro
De heerlijke geur, de sierlijke paarsblauwe bloemen en het grijsgroene blad maken lavendel tot een echte blikvanger in elke tuin. Maar met zoveel mooie soorten wordt kiezen er niet makkelijker op. En eens je favoriet geplant is, wil je natuurlijk dat hij jaar na jaar blijft stralen. Geen zorgen: wij helpen je op weg met een overzicht van populaire lavendelsoorten, handige aanplanttips en alles wat je moet weten om je lavendel gezond en bloeiend te houden.

De makkelijkste lavendelsoorten voor elke tuin
Lavandula angustifolia ‘Hidcote’ is misschien wel de bekendste lavendel voor de tuin. Deze sterke, winterharde soort heeft compact grijs blad en diep paarse bloemen die tot zo’n 50 cm hoog reiken. Begin je net met lavendel? Dan is ‘Imperial Gem’ een aanrader: groter, voller én geuriger dan ‘Hidcote’.
Voor wie een vroege bloeier zoekt, is er de compacte ‘Lavenite Petite’. Liever een struik die uitgroeit tot een echte eyecatcher van wel 80 cm hoog? Ga dan voor ‘Pacific Blue’ - ideaal als je lavendel wilt drogen. En dan is er nog ‘Silver Blue’ (60 cm), die blijft bloeien tot ver in oktober. De dieppaarse bloemen steken prachtig af tegen het zilvergrijze blad.
Kuif- of vlinderlavendels (Lavandula stoechas) zijn misschien wat minder winterhard, maar in een pot op je terras stelen ze de show met hun vrolijke ‘vleugeltjes’ bovenop de bloeiaren. Anders dan de klassieke lavendel houden deze soorten van zure grond – op zo’n standplaats zijn ze bovendien beter bestand tegen de kou.
De populairste soort is ‘Papillon’, met hoge aren, opvallend lichtroze vleugeltjes en heerlijk geurend, smal blad. Ook ‘Willow Vale’ en ‘Ballerina’ zijn echte blikvangers.
Let wel op: in tegenstelling tot andere lavendelsoorten houdt kuiflavendel niet van kalk. Snoei deze lentebloeiers ook pas in de zomer. na de eerste bloei. Met een beetje geluk bloeien ze dan zelfs nog eens in de herfst!
Variëteiten met de beste geur
Hoewel lavendelsoorten er soms heel verschillend uitzien, hebben ze één ding gemeen: ze geuren heerlijk. En ook de hommels en bijen zijn er dol op!
Voor de productie van lavendelolie wordt voornamelijk Lavandula x intermedia gekweekt, beter bekend als 'lavendin'. De meest voorkomende variant op de velden van Zuid-Frankrijk is ‘Grosso’. Voor in de tuin is ‘Heavenly Scent’ de absolute winnaar: een compacte plant met een bijzonder sterke geur.


Lavendel verrast: niet alleen in paars of blauw
Lavendel is allang niet meer beperkt tot lavendelblauw. Je vindt hem tegenwoordig ook in diep paars, zuiver wit en zachtroze tinten. In een witte border komt de indrukwekkende Lavandula angustifolia 'Alba' prachtig tot zijn recht. Heb je maar een kleine tuin? Dan is de compacte ‘Nana Alba’, met haar sneeuwwitte bloemen, een ideale keuze.
Voor wie van roze houdt, zijn ‘Miss Katherine’ (75 cm) en ‘Loddon Pink’ echte aanraders. En de zachte ‘Rosea’ blijft een tijdloze klassieker.
De kunst van het lavendel snoeien
Wil je jarenlang van je lavendel genieten? Dan is twee keer per jaar snoeien essentieel. Anders wordt de plant onderaan (en van binnen) kaal. Snoei de eerste keer in april, zodra de plant begint te groeien. Snijd zo diep mogelijk terug, maar altijd net boven een nieuwe scheut of uitloper – vermijd het kale hout.
Ook jonge struikjes moeten meteen gesnoeid worden om ze mooi compact te houden. De tweede snoei doe je na de bloei, uiterlijk eind september. Dit zorgt ervoor dat je lavendel netjes de winter in gaat, bijvoorbeeld in de vorm van een bolletje of haagje.

Kalk in plaats van mest
Lavendel houdt van zon en een goed doorlatende grond. Mest is absoluut niet nodig - een arme bodem is zelfs het beste. Geef je lavendel in volle grond enkel water tijdens droge en warme periodes en zorg ervoor dat je voldoende kalk geeft.
Bij het planten werk je royaal kalk (tot vier keer meer dan de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking!) door de aarde. Elke 2 à 3 jaar kun je een onderhoudsdosis kalk toevoegen, volgens de instructies op de verpakking. Lavendelplanten gedijen het beste als ze wat ruimte hebben; tussen andere planten verdwijnen ze snel uit beeld.