Schimmelziekten bij Buxus: herkennen en bestrijden
In natte zomers vieren allerlei schimmelziekten hoogtij. Dit is niet anders voor de gevreesde schimmelaantastingen bij Buxus. Het is het probleem tijdig opmerken, een juiste diagnose stellen en ingrijpen met een doeltreffend middel dat de boodschap is.
Schimmel bij Buxus: Cylindrocladium buxicola of Volutella buxi
Buxus is nog steeds een populaire en geliefde plant in de siertuin, dit ondanks de grote aantasting door de buxusmot en zijn gevoeligheid voor schimmels. Vooral bij warm en vochtig weer zullen schimmels zich snel ontwikkelen. Door aanhoudende regen blijven de planten langer nat waardoor ze een grotere kans krijgen om zich te verspreiden. De hoge agressiviteit van deze buxusschimmels leidt vaak tot het afsterven van een hele buxusaanplanting als er niet tijdig wordt ingegrepen.
Merk je een probleem op bij jouw Buxus, check dan eerst of er buxusrupsen te zien zijn en of er vraatschade is aan de planten. De rupsen herken je door hun felgroene lichaam en zwarte kop. Het bestrijden van de buxusrups of -mot vraagt immers een andere aanpak.
Als dat niet het geval is, dan heb je waarschijnlijk te maken met een schimmelaantasting. Er kunnen twee soorten schimmels de oorzaak zijn voor het probleem: Volutella buxi en Cylindrocladium buxicola. Maar wat is het verschil tussen beide en hoe kan je ze van elkaar onderscheiden?
- Cylindrocladium buxicola: een aantasting die begint met bruine of zwarte ronde vlekken op de bladeren. Na enkele dagen vallen de aangetaste bladeren massaal af en er ontstaan zwarte streepjes in de lengterichting van de jonge twijgen. Bij aantasting van deze buxusschimmel verliezen vele takken een groot deel van hun bladeren en ook de takken drogen uit waardoor deze tot diep in de plant afsterven. Deze ziekte kan snel toeslaan en zorgt voor de hevigste bladval en schade.
- Volutella buxi of taksterfte: De aantasting begint met bruinverkleuring van de bladeren aan de topscheuten die daarna verdorren en tijdelijk aan de plant blijven hangen. Ze vormen opvallende plekken van afgestorven, verschrompelde bladeren. Na een tijdje ontstaan er eveneens kale plekken met aan de onderzijde van de bladeren witte schimmelsporen die vervolgens roze tot oranje verkleuren. De schimmel slaat vooral toe bij temperaturen tussen 15 en 25°C en bij aanhoudend nat weer. Geïnfecteerde takken zullen uiteindelijk afsterven als je niet ingrijpt.
Tip: indien je twijfels hebt met welke buxusschimmel je te maken hebt, dan snoei je enkele aangetaste takjes af, maak je ze goed nat en stop je ze in een afgesloten plastiekzak. Bewaar de zak in een warme ruimte zodat de schimmels zich optimaal kunnen ontwikkelen. Na enkele dagen zullen de witte tot roze sporenhoopjes aan de onderkant van de bladeren zichtbaar worden en weet je zeker dat je met Volutella buxi te maken hebt.