Gevleugeld of ongevleugeld?
Doorgaans hebben bladluizen geen vleugels, enkel als dit voor hen nuttig is, komen bladluizen met vleugels tot stand. Zij kunnen zich over een grotere afstand verspreiden. Vooral in het voorjaar en in de herfst als ze zich moeten verplaatsen van waardplant of als het in de zomer te druk wordt op eenzelfde plant. Op de nog onaangeroerde planten, stichten ze dan een nieuwe kolonie ongevleugelde bladluizen.
Bladluizen moeten veel plantensap opzuigen om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Plantensap bestaat echter voor een groot deel uit suiker. Daarom scheiden ze deze suikerachtige stof af via hun achterlijf, honingdauw genaamd. De kleverige stof is de ideale voedingsbodem voor schimmels zoals roetdauw. Ook mieren zijn verzot op deze lekkernij en beschermen de bladluizenkolonie dan ook met al hun wapens. Ze gaan de strijd aan met hun vijanden, zoals het lieveheersbeestje dat bladluizen op zijn menu heeft staan. In ruil daarvoor krijgen ze van de bladluis het suikerdrankje gratis aangeboden. Mieren en bladluizen gaan hand in hand en leven in symbiose.

Bladluizen natuurlijk bestrijden
Doordat bladluizen veel schade kunnen aanrichten moet er tijdig ingegrepen worden. Ze kunnen planten echt verminken, dit kan je zien aan een plotselinge vergeling van het blad, bladeren die vervormen, verwelken… Het kan zo erg worden dat de plant afsterft en dat wil je natuurlijk vermijden!
- Trek natuurlijke vijanden aan: ontwerp een tuin waarin lieveheersbeestjes, oorwormen, sluipwespen, roofwantsen, zweefvliegen en vogels het naar hun zin hebben. Bladluizen zijn voor hen een snack en helpen bij het bestrijden van deze schadelijke insecten. Zorg dus voor een grote diversiteit aan planten die bloeien van het vroege voorjaar tot het late najaar om de insecten een groot deel van het jaar van voedsel te voorzien. Zo wordt jouw tuin een aantrekkelijke plaats met een grote biodiversiteit. Voorzie ook nestgelegenheid en overwinteringsplekken met insectenhotels en nestkasten. Zorg voor een mulchlaag waar insecten zich thuis voelen.
- Je kan een extra leger van lieveheersbeestjes inspannen door larven van het tweestippelig lieveheersbeestje te bestellen. De larven kunnen ingezet worden vanaf de eerste waarneming van bladluizen.
- Zorg dat planten over voldoende organische meststoffen beschikken en geef ze voldoende water. Gezonde planten hebben een betere weerstand.
- Bladluizen houden niet van planten met sterke geuren zoals munt, tijm, lavendel, citroenmelisse, afrikaantjes, bieslook... Plant ze in de moestuin om jouw gewassen te beschermen.
- Bladluizen houden van Oost-Indische kers, kamille, kamperfoelie... Door deze planten te voorzien, ontzie je de andere planten in je (moes)tuin.
- Zijn er niet voldoende natuurlijke vijanden om de plaag in toom te houden, dan kan je zelf de strijd aangaan. Bladluizen houden niet van water en zullen bij herhaaldelijk afspuiten, andere oorden opzoeken.
- Knip sterk aangetaste plantendelen af en verwijder ze met het restafval. Gooi ze niet op de composthoop en laat de aangetaste plantendelen niet liggen in de tuin want dan kunnen de bladluizen zich opnieuw verspreiden.
- Lichte aantastingen kan je onder controle houden met brandnetelgier of met een oplossing van bruine zeep. De werking hiervan is echter onvoorspelbaar.
- Met je vingers kun je de bladluizen op de aangetaste stengels platduwen. De geur die hierbij vrijkomt zal natuurlijke vijanden lokken.
- Span insectengaas over je planten in de moestuin. Dit helpt ook tegen aantasting van andere schadelijke insecten.
- "Gebruik geen chemische middelen, want hiermee bestrijd je niet alleen de schadelijke insecten, maar ook de nuttige!"