Maak je eigen brandnetelgier
-
Meng 10 liter water met ongeveer 1 kg brandnetels in een ton en dek het mengsel goed af.
-
Je kan de brandnetels eventueel in een jute zak doen zodat je ze achteraf makkelijk kunt verwijderen.
-
Laat de brandnetels een 10-tal dagen staan maar roer dagelijks.
-
Gebruik je het als meststof, giet het dan aan de voet van de plant.
-
Wil je het als bestrijdingsmiddel gebruiken, dan vernevel je het op de bladeren.
Brandnetels als waardplant
Vlinders hebben het moeilijk en kunnen wel wat hulp gebruiken om te overleven. Het is daarom goed om brandnetels in jouw tuin te laten staan of daarvoor een hoekje in jouw tuin te creëren. Vlinders gaan namelijk op zoek naar één bepaalde soort om hun eitjes op te leggen. Wanneer de rupsen uitkomen, vinden ze dan onmiddellijk hun favoriete hapje. Bij de dagpauwoog, atalanta en kleine vos is dit de brandnetel.
Weetjes:
- De bladeren van de brandnetel zijn heel voedzaam voor kippen en bevorderen de leg.
- Paarden, koeien en geiten zijn dol op gedroogde brandnetels.
- Het sap van hondsdraf, weegbree of zuring kan helpen om het branderig gevoel bij het netelen te verzachten. Deze planten groeien meestal in de buurt van de brandnetel zodat je niet ver hoeft te zoeken.
- Brandnetels zijn zeer goed voor het haar, geven een mooie glans, verminderen schilfertjes en versterken de haarwortel.
- Je kan er lekkere soep en thee van maken en ze zijn heerlijk in een frisse salade. Tip voor het plukken: pluk geen brandnetels langs de kant van de weg of weide waar er wordt gesproeid en neem bij voorkeur de jonge scheutjes. Deze hebben weinig prikkelende haartjes. Beweeg bij het plukken jouw hand van onder naar boven, zo heb je minder last van het prikken.
